Uvećanje penzija i manje dokumenata za ostvarenje penzije u Federaciji BiH

Od 1. maja, proces podnošenja zahtjeva za penziju u Federaciji BiH postaje znatno jednostavniji. Svi podnositelji zahtjeva više neće morati priložiti potvrdu o mjestu prebivališta (CIPS potvrdu), rodni list i potvrdu o državljanstvu uz svoj zahtjev.

Ovo olakšanje dolazi nakon intenzivirane suradnje Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje s IDDEEA-om, omogućujući pristup podacima iz evidencije bez potrebe za navedenim dokumentima.

Osim toga, od 1. maja, nije potrebno dostaviti ni rješenje o prestanku radnog odnosa uz zahtjev, osim za policijske službenike i vojne osiguranike Ministarstva obrane BiH.

Ove promjene rezultat su napora Federalnog zavoda za poboljšanje poslovanja i pravima, s ciljem pojednostavljenja postupka i ubrzanja procesa.

Ovo je samo jedna od novina koje donosi maj za penzionere. Također, od ovog mjeseca slijedi isplata uvećanih ili usklađenih penzija, povezanih s rastom BDP-a i indeksom potrošačkih cijena.

Odluka o usklađivanju obuhvata sve penzije osim onih ostvarenih u 2024. godini, s iznimkom najnižih i zagarantovanih penzija. Navedeno usklađivanje primjenjuje se i na najviše penzije, ograničavajući njihov iznos na iznos pet najnižih penzija.

U skladu s navedenim, najniža penzija sa sadašnjih 565,18 KM uvećava se na 573,53 KM, zagarantovana sa 674,52 KM na 684,48 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79