Uzbuna zbog pitke vode u Sarajevu: Hoteli Terme crpe toplu vodu pa ispuštaju u Željeznicu, ali direktor Budnjo tvrdi…

Uzbuna zbog pitke vode u Sarajevu: Hoteli Terme crpe toplu vodu pa ispuštaju u Željeznicu, ali direktor Budnjo tvrdi…


Direktor Hotela Ilidža Alija Budnjo tvrdi da je to “političko pitanje”. Kaže i da je tačno da vodu ispuštaju u Željeznicu, ali uz korištenje prečišćivača. Međutim, ukoliko se ne reagira na vrijeme, tvrde stručnjaci, moglo bi doći do šire kontaminacije tla, a onda i bunara pitke vode

Prije više od mjesec dana javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Kantona Sarajevo upozorilo je odgovorne institucije da se koncentracija otrovnih elemenata u otpadnim vodama u tom kantonu povećava. U prvom redu povećava se nivo kancerogenog elementa arsena u rijeci Željeznici.

Sve se to dešava u vodozaštitnoj zoni i neposrednoj blizini izvorišta vode za piće! A zbog čega? Zbog toga što pojedini objekti na Ilidži koriste termalnu vodu, crpe je za zagrijavanje svoje vode u bazenima, crpe vodu iz dubina, uzimaju toplotu od nje i direktno je ispuštaju u rijeku… Ovo je samo dio problema koji za Aljazeeru Balkans pojašnjava Amel Salihović iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

A među onima koji na ovaj način crpe vodu navode se “Banje Terme”, no vlasnik ovog objekta i direktor Hotela Ilidža Alija Budnjo tvrdi da je to “političko pitanje”. Kaže i da je tačno da vodu ispuštaju u Željeznicu, ali uz korištenje prečišćivača.

Međutim, ukoliko se ne reagira na vrijeme, tvrde stručnjaci, moglo bi doći do šire kontaminacije tla, a onda i bunara pitke vode. Upravo zato je i Skupština Kantona Sarajevo naredila da se odmah reagira, dok mogući zagađivači poručuju da se ovaj problem previše politizira.

Pogledajte prilog AJB!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija