Vahid Jusufović: Ne smijem vakcinisati Vučićevim vakcinama dok ne dobijemo i doze za revakcinaciju

Zdravstveni radnici u UKC-u u Tuzli neće biti vakcinisani vakcinama proizvođača AstraZenece, koje je Srbija donirala BiH, ukoliko direktor te zdravstvene ustanove ne dobije pisanu garanciju da će adekvatne doze biti osigurane i za revakcinaciju.

Vakcine proizvođača AstraZeneca, tačnije njih pet hiljada, koje je Srbija donirala našoj zemlji, namijenjene su za imunizaciju zdravstvenih radnika, a količina od hiljadu i pedeset komada ide u Tuzlanski kanton.

Prema riječima direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahida Jusufovića, vakcine bi sutra trebale stići u ovaj kanton, ali ih on odmah neće uzeti u upotrebu zbog činjenice da im rok trajanja ističe 29. marta ove godine.

“Mi ako sutra krenemo sa vakcinacijom, optimalno u roku od četiri do šest, a maksimalno nakon 12 sedmica možemo raditi revakcinaciju. S ovim vakcinama možemo aplicirati prvu dozu, a ljudima ne možemo garantovati da ćemo ih sa vakcinom od istog proizvođača revakcinisati”, kazao je Jusufović.

On je zatražio pismenu garanciju od viših instanci da će u predviđenom roku imati osigurane dovoljne količine vakcina od istog proizvošača.

“Načelni dogovor u Kriznom štabu je bio takav da se u narednih pet dana ne započinje vakcinacija u zdravstvenim ustanovama, dok od nadležnih državnih organa ne dobijemo garanciju kojom će neko uspjeti obezbijediti dovoljne količine za drugu dozu”, naglasio je Jusufović.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalni zavodi ranije su dogovorili raspodjelu vakcina protiv koronavirusa koje je dostavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Rasodjela vakcina je uslijedila nakon što ih je Agencija za lijekove BiH odobirila za upotrebu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79