Vakcina za koronavirus u BiH bi mogla stići u aprilu 2021.

Postoji najava da bi prva vakcina za koronavirus mogla biti registrirana u novembru ove godine, a u Bosnu i Hercegovinu bi mogla stići u aprilu ili maju sljedeće godine. Ovo je za „Avaz“ kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

– Za sada vakcina neće biti obavezna. Međutim, činjenica je da mi imamo jasnu strategiju da u prvoj fazi nekih 20 posto stanovništva bude imunizirano odmah. Tu spadaju zdravstveni radnici i rizične skupine građana – kazao je Čerkez.

Čerkez o kaznama za one koji ne žele primiti vakcinu protiv korone

Dodao je i kako se razmišlja da se, nakon ovih 20 posto stanovništva, vakciniše o ostalo stanovništvo.

– Vakcinacija protiv koronavirusa ne znači kraj COVIDA-19. Moramo biti naoružani strpljenjem. Predstoji nam sigurno još minimalno godina borbe sa koronavirusom – rekao je Čerkez.

Također je istakao kako je u cijeloj Federaciji BiH došlo do pada oboljelih i da je epidemiološka situacija stabilna. Sedmodnevna incidenca je 40 što je značajno manje u odnosu na predhodni period kada je bilo 54.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79