Vakcine protiv HPV-a moguće samo kupiti, i to za 360 KM!

Iako Bosna i Hercegovina prednjači u Evropi po stopi obolijevanja od raka grlića maternice, žene i djevojke morat će na vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) još čekati.

HPV vakcina, kako nam je rečeno iz Zavoda za javno zadravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdrvastvo Republike Srpske, nije u programu obvezne imunizacije.

Jeftin život

Iz Zavoda naglašavaju da je HPV vakcina registrirana u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i nalazi se na listi lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH. Imaju je pojedine apoteke, a košta čak 360 KM!

– Za naše uvjete, ove vakcine su preskupe, a život, očito, prejeftin. Vakcinu, zbog visoke cijene, kupuju rijetki, a procent oboljelih od raka grlića maternice je alarmantan – prokomentirala je apotekarka.

Iz Zavoda pojašnjavaju da je, prema Naredbi o programu obaveznih imunizacija u Federaciji BiH, obavezno vakcinisanje protiv deset zaraznih bolesti, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, ospica, rubeole, zaušnjaka, tuberkuloze, hepatitisa B i bolesti koje uzrokuje Haemophilus influenzae tip b, piše Avaz.

– Odluka o uvođenju nove vakcine u Program imunizacije otvara mnoga pitanja u određivanju prioriteta ulaganja u zdravstveni sektor. Izazov je sistemski rješavati ključna pitanja kako bi se na prikladan, pristupačan i isplativ način osigurala najbolja usluga. To obuhvata čitav niz aktivnosti, od finansija do podizanja svijesti o važnosti prevencije – kazali su nam iz Zavoda.

Učestalost obolijevanja

Prema podacima Zavoda, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 2017. godine registrirano je 478 osoba oboljelih od raka grlića maternice. To su posljednji podaci kojima Zavod raspolaže.

Kad se govori o Bosni i Hercegovini, procjene pokazuju da je učestalost obolijevanja od ove vrste raka 31,2 na 100.000 žena. Poređenja radi, učestalost u Srbiji je 20,3, dok, recimo, Hrvatska, Slovenija, Italija i Španija i još neke zemlje imaju učestalost obolijevanja manju od 8 na 100.000 žena.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala je, inače, dozvolu za stavljanje u promet za tri doze vakcine protiv papiloma virusa (humani tipovi 6, 11, 16, 18).

Skupe vakcine

1.

U apotekama HPV košta 360 maraka. Vakcina nije u programu obavezne imunizacije u BiH.

Alarmantne brojke

2.

U Federaciji BiH, 478 žena oboljelih od raka grlića maternice bilo je 2017. godini, podaci su Zavoda za javno zdravstvo.

Visok procent

3.

Čak 22,9 oboljelih žena u Republici Srpskoj oboli od raka grlića maternice.

Kako je to u svijetu

4.

HPV vakcina primjenjuje se u 130 zemalja svijeta, uključujući 19 država Evropske unije.

Dostupne u Srbiji i Hrvatskoj

5.

Kad je u pitanju vakcinacija protiv HPV-a u regionu, u Hrvatskoj je besplatna vakcinacija za djevojčice i dječake osmog razreda, kao i za srednjoškolce, dok se u Srbiji koristi samo kao komercijalna usluga.

Dva tipa

6.

Postoje dva tipa vakcine, jedna koja je zaštita od četiri tipa HPV-a koji su uzrok 70 posto karcinoma te tipovi 6 i 11, koji uzrokuju 90 posto kondiloma. Druga vakcina sprečava infekciju tipovima 16 i 18.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments