Foto: Crna-Hronika
Vandali išarali Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu: “Napisali PUBG i FKS”

Vandali išarali Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu: “Napisali PUBG i FKS”


Gazi Husrev-begova medresa je jedina škola u Bosni i Hercegovini, a nema ih mnogo ni u svijetu, koja kontinuirano radi preko 486 godina. Gazi Husrev-begova medresa osnovana 08. januara 1537. godine a njen osnivač je Gazi Husrev-beg, sin je bosanskog plemića Ferhat-bega.

Upravo ovu instituciju vandali su išarali i to u samom centru Sarajeva. Kao što možemo vidjeti napisali su PUBG što predstavlja video igricu i FKS što predstavlja Fudbalski klub Sarajevo.

Sarajlije su ogorčene ovim postupkom

“Sinoć su nepoznati počinioci ispisali grafite na zidovima Gazi Husrev-begove medrese, jedne od najvažnijih vjerskih ustanova u Sarajevu. Pored ovog teksta, na samom uglu zgrade pojavilo se još nekoliko sramnih grafita. Ovo je samo jedan u nizu vandalskih činova koji se dešavaju u samom centru Sarajeva, što izaziva duboku zabrinutost među građanima.

Ovakvi incidenti narušavaju mir i ugled našeg grada, a posebno su uznemirujući jer se dešavaju u blizini vjerskih objekata koji su simboli naše kulture i duhovnosti. Pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju, identifikuju počinioce i zaštite naše kulturno-historijsko naslijeđe od daljnjeg skrnavljenja.

Sarajevo zaslužuje da bude mjesto mira i poštovanja, a ovakvi činovi vandalizma moraju biti zaustavljeni.” – napisao je čitatelj portala Crna-Hronika

Pogledajte video


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija