Vandali zapalili lipu staru više od 100 godina

Vandali zapalili lipu staru više od 100 godina


Jedan od simbola grada, stara lipa ispred nekadašnjeg Ekspres restorana, namjerno je zapaljena sinoć 14./15.04.'22. nekoliko minuta prije ponoći.

Pripadnici Tvsj Prijedor pogasili su požar ali su morali odsjeći neke dijelove stabla jer se požar odvijao i unutar debla. Danas su stablo uklonili radnici komunalnog preduzeća.

Ode lipa pod kojom su generacije odrastale. Pokušali su da je sruše i 1972. kada su sređivali Expres restoran povodom Titovog dolaska. Tu je bila i Đorđina kuća koju su tom prilikom srušili, da bi napravili ovaj plato. Đorđin uslov da dozvoli rušenje svoje kuće je bio da ostane lipa i onaj jasen u pozadini.

Međutim to su pokušali prekrišiti i već su motornom pilom bili počeli da je sjeku kada je naišao Đorđo i zaprijetio da će da se žali Titu. Lipu su ostavili na miru i napravili ovaj betonski obruč oko nje. A jasen u pozadini je bager bio srušio. Njega su povezali konopcima i vratili nazad.

Nije se osušio i 50 godina pravi hlad pod kojim se nekad sjedilo ispred Expresa, a danas neki novi mladi u tom hladu sjede.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija