Vandali zapalili lipu staru više od 100 godina

Jedan od simbola grada, stara lipa ispred nekadašnjeg Ekspres restorana, namjerno je zapaljena sinoć 14./15.04.'22. nekoliko minuta prije ponoći.

Pripadnici Tvsj Prijedor pogasili su požar ali su morali odsjeći neke dijelove stabla jer se požar odvijao i unutar debla. Danas su stablo uklonili radnici komunalnog preduzeća.

Ode lipa pod kojom su generacije odrastale. Pokušali su da je sruše i 1972. kada su sređivali Expres restoran povodom Titovog dolaska. Tu je bila i Đorđina kuća koju su tom prilikom srušili, da bi napravili ovaj plato. Đorđin uslov da dozvoli rušenje svoje kuće je bio da ostane lipa i onaj jasen u pozadini.

Međutim to su pokušali prekrišiti i već su motornom pilom bili počeli da je sjeku kada je naišao Đorđo i zaprijetio da će da se žali Titu. Lipu su ostavili na miru i napravili ovaj betonski obruč oko nje. A jasen u pozadini je bager bio srušio. Njega su povezali konopcima i vratili nazad.

Nije se osušio i 50 godina pravi hlad pod kojim se nekad sjedilo ispred Expresa, a danas neki novi mladi u tom hladu sjede.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79