Vareš ponovno povezan željezničkom prugom: Emotivan doček voza označava novu eru za grad

Danas je u Vareš Majdan stigao prvi voz nakon više od tri decenije, označavajući ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Podlugovi – Vareš. Mještani su dočekali voz s emocijama, a grad se raduje novom životu koji će donijeti eksploatacija mineralnih resursa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Fatima Zanović, koja se posljednji put vozila prije 31 godinu, danas je ponovno sjela u voz zajedno sa sinom Amarom. Emocije su preplavile stanovnike Vareša koji su ispratili dolazak voza stihovima poznate pjesme “Podlugovi” Đorđa Balaševića.

Tri prijatelja, od kojih su dvojica mašinovođe, a jedan otpravnik vozova, su s posebnim zadovoljstvom dočekali vožnju koja im je pružila priliku da prisjete starih vremena.

Grad Vareš, koji je prije samo šest godina bio pust, danas doživljava preporod. Omladina se vraća, a nova radna mjesta privlače i povratnike iz inostranstva. Uskoro će i putnička linija, otvarajući mogućnost dolaska turista i olakšavajući putovanje između Vareša i Sarajeva.

Inicijativa za obnovu pruge pokrenuta je u sklopu projekta Adriatic Metal, koji će koristiti ovu trasu za prevoz koncentrata ruda od Vareša do Ploča, a zatim dalje ka ljevaonicama širom Evrope.

“Vraćamo grad u život. Restauracija i otvaranje pruge je dokaz toga, i to nismo napravili mi, mi smo samo katalizator. Ljudi Vareša ovo rade. Žele promjene, preuzimaju inicijativu za svoju budućnost i fantastično je vidjeti ljude koji slave ponovno povezivanje ovog grada sa ostatkom BiH i Evrope”, ističu iz Adriatic Metala.

Gradonačelnik Vareša, Zdravko Marošević, naglašava važnost državnog projekta i podržava istrajavanje na njemu kao ključu za stvaranje opstanka i ostanaka ne samo u Varešu, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Mještani se raduju svijetloj budućnosti, vjerujući da će ovaj razvoj privući mlade i ojačati lokalnu zajednicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79