Varhelyi i Borell: Evropa nije zaboravila sopstvenu odgovornost za Srebrenicu

Naša zajednička dužnost je da se zauvjek sjećamo genocida u Srebrenici, stoji u zajedničkoj izjavi evropskog komesara za proširenje, Olivera Varhelyia, i šefa EU diplomatije, Josepa Borrella.

Ovi evropski zvaničnici su naveli da će u nedjelju će biti sahranjeno još 19 žrtava genocida.

“Sa poštovanjem se sjećamo njih i svih drugih žrtava koje se još uvijek vode kao nestali. Dijelimo tugu njihovih porodica, kao i onih koji su preživjeli, a čiji su životi zauvijek time obilježeni. Evropa nije zaboravila sopstvenu odgovornost za to što nije bila u stanju da spriječi genocid u Srebrenici – jedan od najgorih zločina u modernoj istoriji Evrope. Srebrenica nas bolno podsjeća na potrebu da se čvrsto i odlučno zalažemo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrijednosti na kojima počiva naša Unija. Postizanje pravde i izgradnja boljeg društva su najbolji načini kako se sjećati onih koji su sistematski i namjerno ubijani. To je neophodan korak u postizanju bolje zajedničke budućnosti svih Europljana”, stoji u zajedničkoj izjavi.

“Genocid je genocid!”

Također su podcrtali da “ne smije biti nekažnjivosti.”

“Genocid je genocid, dogodio se on u Srebrenici ili negdje drugdje. Međunarodni sudovi, domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama moraju i dalje pružati pravdu svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao članovima njihovih porodica. Mir se može graditi samo na pravdi”, naglasili su.

Pozvali su političke lidere Zapadnog Balkana da svojim primjerom pokažu priznavanje onoga šta se dogodilo, poštuju žrtve i istinski promovišu pomirenje, te da se suprotstave mržnji u njenim korjenima koji su doveli do genocida.

“U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, što je u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi”, navode.

“Budućnost BiH je u EU”

Dodali su da je Evropska Unija od početka bila projekat usmjeren ka prevladavanju prošlih tragedija.

“Budućnost Bosne i Hercegovine leži u ovom zajedničkom projektu. Ostajemo snažno posvećeni podršci Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva koje se temelji na pluralizmu, pravdi i ljudskom dostojanstvu, kao i zajedničkoj izgradnji budućnosti u kojoj sukobi i zločini više nisu zamislivi”, zaključuju u izjavi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79