Vatrogasci požare gase sa 40 godina starim vozilima

Edukativno-pokazna vježba okončana je prezentacijom i druge opreme kojom raspolaže Vatrogasno društvo Bugojno.

Vatrogasno društvo Bugojno ima 9 uposlenih kako mlađih tako i starijih radnika koji su pred penziju. Nažalost danas smo se mogli uvjeriti u vozila koja posjeduje ovo društvo, to je 5 vozila od kojih su 3 ispravna. Za bugojanske vatrogasce najbolje vozilo je TAM koje je staro 35 godina i u voznom je stanju a ono što ga izdvaja od drugih vozila jeste kapacitet spremnika za vodu koji iznosi 6000 vode dok u druga dva vozila, tačnije, Mercedesa 1983. i 1986. godište stane po 1000 i 2000 litara vode što je premalo kada su požari u pitanju.

Vatrogasci bi bili zadovoljni sa 2 cisterne od 5000 i 10000 litara vode jer postoji veliki problem koji može biti poguban ukoliko dođe do požara na stambenom objektu iznad 3. sprata jer crijevo ne može dohvatiti nijedan sprat iznad 3. sprata u bilo kojoj zgradi u Bugojnu, tako da bi nastala velika katastrofa ukoliko bi se zapalio neki stan iznad 3. sprata u našem gradu.

Godinama se u opremu ništa ne ulaže, tu i tamo se javi poneki donator da donira vozilo kao što je učinio naš Bugojanac Šefko Tukar. Plate su redovne, 550 maraka plus topli obrok, problem predstavlja samo oprema koja može izazvati štetu velikih razmjera ukoliko dođe do problema koji smo naveli.

Vozila su očuvana ali zastarjela jer su odlično korištena u vrijeme prije rata i tokom rata pa su i potrošena. Veliki problem predstavlja odlazak na intervencije u Rovnu gdje treba iz grada 45 minuta ili do Glavica 30 minuta. Ukoliko ne bude dovoljno vode, vozilo se mora vratiti u krug društva i napuniti cisternu vodom te mu treba 30 minuta da napuni cisternu i ponovo krene na intervenciju.

Vatrogasno društvo je registrovano kao udruženje građana te nema izvora finansiranja osim dotacija koje dolaze od Općine Bugojno na godišnjem nivou to iznosi 126.500 KM dok je prošle godine iznosilo 111.500 KM. Taj novac pokrije plate, topli obrok, poreze i doprinose kao i finansiranje upravnog odbora. Nažalost ne ostane novca za dodatno ulaganje u opremu. Kada su kapitalni transferi u pitanju, Vatrogasno društvo Bugojno je u odnosu na prošlu godinu i 8000 KM ove godine prepoznato te je u toj svrsi novčana dotacija povećana na 23 000 KM koja je predviđena da se uloži u opremu i infrastrukturu što do sada u ovoj godini nije uloženo još ništa.

Nadamo se da dolaze bolji dani za Vatrogasno društvo Bugojno jer niko ne želi ulagati u opremu koja im život znači jer se izlažu visokim temperaturama i vatri, oni su ti koji spašavaju ljudske živote, u teškim saobraćajnim nesrećama oni vade unesrećene i sijeku auta.

Današnjoj vježbi u krugu društva je prisustvovalo 8 radnika, sekretar vatrogasnog društva Bugojno Sadik Verunica te predsjednik upravnog odbora Vatrogasnog društva Bugojno Abdulmalik Abdibegović.

U pozdravnom obraćanju nastavnicima i učenicima Sadik Verunica, sekretar Vatrogasnog društva Bugojno, istakao je kako je riječ o uobičajena aktivnost povodom oktobra mjeseca zaštite od požara. Izrazio je nadu da su učenici naučili nešto novo i da će u slučaju potreba znati kako postupiti, odnosno da će u slučaju požara znati pozvati vatrogasce na dobro poznati broj 123. Učenici su posebno bili oduševljeni skakanjem na zračni jastuk koji se koristi za spašavanje unesrećenih s visina prenosi Bugojno-Danas.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments