Važna informacija za sve radnike u RS: “Poslodavac vam mora ponuditi novi Aneks ugovora o radu”

Važna informacija za sve radnike u RS: “Poslodavac vam mora ponuditi novi Aneks ugovora o radu”


📢 Važna obaveštenja za radnike: Promene u Ugovoru o Radu i Minimalnoj Plati za 2024. godinu!

Obaveštavamo vas o promenama u minimalnoj plati u Republici Srpskoj za 2024. godinu, koja sada iznosi 900,00 KM neto u odnosu na prethodnih 700,00 KM neto. Ako primetite da vam plata, prema obračunu, ne odgovara novim standardima, poslodavac je dužan ponuditi Aneks ugovora o radu.

Detalje i primer aneksa možete pronaći u nastavku teksta.
Poslodavci su obavezni poštovati minimalnu platu, pa je važno da radnici prate iznos koji im je isplaćen.

Hvala na pažnji i budite obazrivi prilikom potpisivanja dokumenata!

Piše: Advokat Vladimir Dragičević – Advokat Banja Luka

Aneks ugovora o radu zbog povećanja plate

Vlada Republike Srpske je donijela Odluku o najnižoj plati za 2024. godinu u skladu sa odredbom člana 127. stav 2. Zakona o radu Republike Sprske. Donesenom Odlukom se iznos najniže plate u Republici Srpskoj za 2024. godinu mijenja, tako da najniža plata sada iznosi 900,00 KM u neto iznosu, u odnosu na dosadašnji neto iznos najniže plate od 700,00 KM.

Svi poslodavci na teritoriji Republike Srpske su obavezni da se pridržavaju iznosa najniže plate utvrđenog Odlukom Vlade Republike Srpske, te da radnicima čija bi plata po obračunu bila manja od iznosa utvrđene najniže plate ipak isplaćuju iznos najniže plate.

Dakle, ako je po obračunu poslodavca plata koju je u skladu sa Ugovorom o radu dužan isplatiti radniku manja od iznosa utvrđene najniže plate, obavezan je da isplati iznos najniže plate. Upravo zbog toga i potreba da se u formi aneksa ugovora o radu izmijeni iznos plate radnika, ako je taj iznos niži od zagarantovanog iznosa najniže plate.

Aneks ugovora o radu Primjer

Aneks ugovora o radu predstavlja izmjenu sadržaja pojedinih odredbi već zaključenog Ugovora o radu. Aneks ugovora o radu se inače zaključuje ako je došlo do promjena u plati, novčanim naknadama i drugim primanjima radnika po osnovu rada radnika, i to na osnovu samog Zakona.

U konkretnom slučaju je došlo do promjena u plati radnik, shodno čemu je poslodavac dužan radniku ponuditi Aneks ugovora o radu. Aneks ugovora o radu nema precizno određenu formu, već se može dostaviti i u slobodnom obliku ako su ispunjeni svi zakonski uslovi.

Preuzmite ANEKS UGOVORA O RADU
Razlozi za ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu

Uz aneks ugovora o radu poslodavac radniku obavezno mora da dostavi i obrazloženje razloga za ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu. Poslodavac je dužan radniku ostaviti rok u kome se može izjasniti o dostavljenoj ponudi za zaključenje aneksa, koji ne može biti kraći od osam dana. Ako radnik ne prihvati aneks ili se o istom ne očituje u ostavljenom roku, smatra se da je isti odbio. Odbijanje aneksa ugovora o radu može da bude osnov poslodavcu da radniku otkaže ugovor o radu.

S obzirom da se u konkretnoj situaciji isključivo radi o povećanju iznosa plate, što je u korist radnika, nema razloga da radnik odbije zaključenje ovakvog aneksa ugovora o radu.

Preuzmite PRIMJER OBRAZLOŽENIH RAZLOGA ZA ANEKS

Shodno navedenim primjerima predlažem svim radnicima da vode računa o načinu izrade i potpisivanju aneksa ugovora o radu, a naročito o pridržavanju iznosa najniže plate od strane poslodavaca prilikom isplate plate.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija