Važnost SOS linije 1265 u borbi protiv nasilja nad ženama i djecom

SOS linija za žene i djecu žrtve nasilja, poznata pod brojem 1265, pruža važnu podršku, informacije i savjetovanje osobama koje su doživjele nasilje.

Ova linija je ključni resurs za žrtve nasilja, pružajući im mogućnost da dobiju pomoć besplatno i anonimno.

Nasilje nad ženama i djecom je ozbiljan društveni problem, ali je često i skriven problem. Mnoge žrtve se suočavaju s izazovom da prijave nasilje zbog straha od osvete, stida ili nedostatka podrške. Ključno je podići svijest o važnosti prijavljivanja nasilja i korištenja resursa poput SOS linije kako bi žrtve mogle dobiti potrebnu pomoć i zaštitu.

Važno je razumjeti da je prijavljivanje nasilja korak ka zaštiti žrtava i sprječavanju daljeg zlostavljanja. Također, javna svijest o postojanju SOS linija i drugih podrška za žrtve nasilja ključna je u stvaranju sigurnijeg društvenog okruženja.

U Bosni i Hercegovini, kao i u mnogim drugim zemljama, postoje organizacije i institucije koje rade na podizanju svijesti o nasilju i pružanju podrške žrtvama. Važno je kontinuirano raditi na edukaciji javnosti o pravima žrtava, sigurnim načinima prijavljivanja nasilja i dostupnim resursima za podršku.

Svi trebaju da budu svjesni problema nasilja i da podrže žrtve pružanjem podrške, poticanjem na prijavljivanje nasilja i informisanjem o dostupnim resursima kao što je SOS linija 1265.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79