Velik broj radnika prima platu do 1000 KM

Velik broj radnika prima platu do 1000 KM


U Bosni i Hercegovini, problem rada “na crno” i isplate dijela plaće u kovertama ozbiljno utječe na radnike i privrede. Mnogi radnici, posebno oni s minimalnim ili neregistriranim primanjima, suočavaju se s niskim penzijama i lošim radnim uvjetima zbog izbjegavanja poreza i doprinosa od strane poslodavaca.

U BiH je uobičajeno da poslodavci isplaćuju dio plate u gotovini ili ne prijavljuju radnike službeno. Ove prakse ne samo da štete radnicima, koji će kasnije imati manja primanja u penziji, već i negativno utječu na državni budžet. Nedostatak sredstava uslijed neplaćanja poreza i doprinosa otežava ulaganje u ključne sektore kao što su infrastruktura, zdravstvo i obrazovanje.

Sindikalne inicijative sugeriraju uvođenje koeficijenata za plate u odnosu na stručnu spremu kako bi se smanjio udio rada u sivoj ekonomiji i potaknulo prebacivanje u legalne tokove. Predloženi koeficijenti za različite razine stručne spreme omogućili bi značajno povećanje plaća, čime bi se osigurala pravednija naknada za radnike i smanjila nelegalna praksa.

Podaci Porezne uprave RS-a pokazuju da je velik broj radnika s visokom stručnom spremom primio platu do 1000 KM, što ukazuje na problem niske razine plata i nesrazmjernosti između stručne spreme i plaće.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija