Velika policijska akcija u nekoliko kantona, uhapšeno osam osoba

Nezakonita i nenamjenska podjela i prodaja poljoprivredne opreme i mehanizacije donirane od strane NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko milion KM.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su danas, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Farmer” na području Federacije Bosne i Hercegovine, a zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući prema naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona, te je uhapšeno osam osoba inicijala I. M. (1965.), A. T. (1967.), M. N. (1961.), H. S. (1962.), E. S. (1959.), R. O. (1969.), V. J. (1971.), R. DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe sumnjiče se da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije donirane od NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti višoj od milion KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda.

Uhapšene osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će u zakonskom roku biti predata, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na daljnju nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments