Veliki broj građana stigao pred Zetru: Jedva čekali poziv na nastavak vakcinacije

U Kantonu Sarajevo jutros je u 8:00 sati nastavljena vakcinacija građana u dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra), a sudeći prema dugim redovima, zainteresovanost je velika.

Kako je i ranije najavljeno, u ovom drugom krugu vakcinacije osigurano je dodatnih 5.000 doza vakcina, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS će uputiti pozive građanima za vakcinaciju i to: starijim od 75 godina, hemodijaliziranim i transplantiranim pacijentima, a zatim i odraslim pacijentima s Downovim sindromom, hroničnim pacijentima i osobama koje boluju od rijetkih bolesti.

Fotoreporter portala Klix.ba je zabilježio poprilično veliki broj građana koji su, prema svemu sudeći, jedva čekali da dobiju poziv za vakcinu.

“Odlučila sam se vakcinisati jer sam onkološki pacijent već 17 godina te želim zaštititi svoje zdravlje”, rekla nam je građanka dok je čekala u redu za vakcinaciju.

Druga nam je kazala da joj je najveća želja da koronavirus što prije prođe te da se, dok se to ne desi, želi zaštititi.

“Nadam se da će ova pošast što prije proći da normalno živimo i da ne moramo čekati donacije vakcina. Zbog čega država ne stane iza naroda, a kada je riječ o vakcinaciji u Zetri, sve je fenomenalno organizovano, ljekari su prva klasa. Htjela sam se vakcinisati AstraZenecinom vakcinom, ali mi nije dozvoljeno zbog pareze noge, tako da moram čekati Pfizerovu ili kinesku, ali bitno je da se vakcinišem, svaka vakcina je dobra”, istakla je jedna od prisutnih građanki.

U ulazu u dvoranu Zetra građane puštaju postepeno kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere, a s obzirom na to da je riječ o osobama koje imaju 75 i više godina, dozvoljeno je da s njima uđe i pratnja.

Kako nam je javljeno s terena, sve osobe koje su mlađe od 75 godina jutros su vraćene kući s obzirom na to da je ovaj put nastavljena vakcinacija starijih građana, jer u prvom krugu nisu svi imunizirani.

Kako je i ranije najavljeno, vakcinacija će se odvijati kao i prvog puta, u dvije smjene, a u Zetri će biti ljekari i ostalo medicinsko osoblje koje će nadzirati ovaj proces te pratiti stanje vakcinisanih građana. Na raspolaganju je 30 vakcinalnih punktova.

I tokom prvog kruga vakcinacije u Zetri, koja je počela 21. aprila, bila je velika zainteresovanost građana koji su također bili zadovoljni organizacijom. Na raspolaganju je bilo 12.800 doza, a na dnevnom nivou u ovoj dvorani se vakcinisalo između 1.500 i 1.700 osoba.

Podsjećamo, za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo se građani mogu prijaviti putem online aplikacije, no zbog nedostatka vakcina na masovniju imunizaciju još se čeka.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79