Veliki odziv: U Vijećnici prikupljanje pomoći za žrtve razornog zemljotresa

Veliki odziv: U Vijećnici prikupljanje pomoći za žrtve razornog zemljotresa


Grad Sarajevo pridružio se akciji prikupljanja pomoći za žrtve razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji, a građani su doprinos mogli dati u prostorijama Vijećnice.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je da se prikupljanjem pomoći grad pridružuje svima onima u BiH koji žele dati doprinos kako bi se pomoglo unesrećenima.

“Mi smo odlučili da se pridružimo akcijama prikupljanja pomoći koje se odvijaju na različitim lokacijama u našem gradu i BiH. Odabrali smo našu gradsku kuću, Vijećnicu zato što je tu blizu našim sugrađanima i zato što ima dovoljno prostora. Svako mora dati od sebe onoliko koliko može”, kazala je Karić.

Podsjetila je da pomoć može biti i volontiranje, kao i pomoć pri pakovanju ili spremanju.

“Ipak mi najbolje znamo šta znači biti u stanju potrebe tokom opsade našeg grada, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu smo neobrojeno puta osjetili kako je to kad nam treba pomoć. Ja se sjećam kada sam bila djevojčica koliko sam se radovala kada bih iz humanitarne pomoći dobila igračku. Bile su to kutije za cipele sa sjajnim papirima i u njima smo dobili poklone od djece širom svijeta”, sjeća se Karić.

Smatra da je današnja akcija sjajna, ali da se grad Sarajevo na njoj neće zaustaviti već će prikupiti, razvrstati i spakovati sve što je stiglo u Vijećnicu nakon čega će paketi biti upućeni Crvenom križu koji će ga dalje distribuirati narodu Turske i Sirije.

Podsjetila je da je Vijećnica simbolično bila osvjetljena u bojama zastave Turske.

“Mi se sjećamo koliko je Turska nama pomogla kada je nama bilo teško. Pogođeni su strašnim zemljotresom i neki od pobratimskih gradova”, istakla je Karić te je najavila pomoć takvim gradovima u Tuskoj.

Naglasila je da su se osim građana pomoći odazvale i društveno odgovorne kompanije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija