Foto: N1
Veterani “Bosne” pružili podršku gradonačelnici Karić

Veterani “Bosne” pružili podršku gradonačelnici Karić


Veterani Odreda policije “Bosna”, specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, izrazili su zahvalnost gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić, zbog realizacije njenog obećanja o postavljanju tenka ispred Druge gimnazije. Ova inicijativa dio je procesa izgradnje “Spomen-obilježja Bosanskim specijalcima”, koji ima za cilj očuvanje sjećanja na šehide i poginule članove ove specijalne jedinice.

Na službenoj Facebook stranici, veterani su istaknuli da je procedura za izgradnju spomenika pokrenuta još 2015. godine, a Gradsko vijeće je 2016. donijelo odluku o njegovoj izgradnji. Umjetnik Nebojša Šerić – Šoba odabran je da izradi idejno rješenje koje uključuje uništeni tenk neprijateljske vojske i bronzane biste poginulih specijalaca.

Upravni odbor i Skupština Udruženja, un despite različitih opstrukcija, ostali su posvećeni ostvarenju ovog projekta, koji će biti posvećen svim braniteljima Sarajeva koji su izgubili život u odbrani grada.

Veterani su izrazili zahvalnost gradonačelnici Karić, ministru za boračka pitanja i široj javnosti, naglašavajući važnost ove inicijative za društvo i historiju Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, neformalna grupa građana nedavno je pokrenula peticiju za uklanjanje tenka, ukazujući na neprimjerenost dizajna i lokacije spomen-obilježja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija