(VIDEO) Ako Sud ne zabrani odgodu slanja na čekanje 111 radnika, biće nova Husinska buna

Nakon što je Općinski sud Tuzla donio privremenu mjeru zabrane održavanja generalnog štrajka u Rudnika uglja Kreka, rudari su jučer nastavili sa normalnim radom. To, međutim, ne znači da će se pomiriti sa odlukom uprave Rudnika da na prekid rada pošalje više od 600 zaposlenika rudnika.

Uprava je već donijela odluku da na čekanje uputi 111 radnika, uglavnom, kako su rekli, neesencijalnog kadra čije odsustvo neće ugroziti proizvodnju. Zbog ove odluke rudari su već tužili v. d. direktora Huseina Trumića, tvrdeći da je odluka nezakonita.

NISU DOBRODOŠLI

– Ukoliko odluka po ovom pitanju bude negativna i ako se ne obustavi provedba odluke o slanju radnika na prekid, uslijedit će masovni protesti rudara, to je sigurno, nova Husinska buna. Ali neće protestovati samo Kreka nego svih sedam rudnika u Koncernu EPBiH. Ukoliko ovakvo nezakonito odlučivanje prođe u Kreki, onda to ide i u drugim rudnicima, što ne smijemo dozvoliti, kazao nam je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Kreke.

Slanje na čekanje se pravda lošim finansijskim poslovanjem, za šta uprava krivi rudare koji, opet, tvrde da je krivo stalno odgađanje modernizacije i nekonkurentne cijene uglja

Da odluka o slanju radnika na prekid rada nije regularna, potvrdio je i granski federalni Sindikat rudara, tvrdeći da odluka nije u skladu sa kolektivnim ugovorom, Krekinim Pravilnikom o radu, niti sporazumom koji je potpisan sa Koncernom 19. maja, kojim je preuzeta obaveza prihvatljivog zbrinjavanja viška radnika.

– Na ovaj način radnici se praktično šalju na biro, jer nigdje nije rečeno do kada traje prekid rada. Nije rečeno da će se vratiti kad se poslovanje ustabili ili slično. Ako ova odluka prođe, niko ne garantuje da će se ovi ljudi ikada vratiti na poslove, dodao je Tokić.

Da Koncern EPBiH ne želi dobro rudnicima, rudari već dugo sumnjaju. Sumnje produbljuje, kako kažu, i povratak na stare prakse isplate plata bez pripadajućih doprinosa. Zbog svega ovoga, granski sindikat je poručio da će navedeno ponašanje uprave rudnika i EPBiH izazvati masovni otpor sindikata i rudara.

S obzirom na činjenicu da je odluka o slanju na čekanje 111 radnika obuhvatila i djecu rudara poginulih prije 31 godinu u jami Mramor, Sindikalna organizacija Kreke je poručila da članovi uprave ovog rudnika i EPBiH nisu dobrodošli na obilježavanje ove godišnjice.

ZENICU MUČI ZENICA

A generalni štrajk zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i isplata radničkih primanja zakazao je za 25. august i Sindikat RMU Zenica.

– Razlog je neisplaćivanje plate za juli. Samim tim ne poštuje se Kolektivni ugovor. Najavili smo generalni štrajk za 25. august. Ispoštovali smo sve procedure oko najave štrajka, kazao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Zenica.

On je objasnio da je 13. augusta blokiran račun Rudnika zbog neisplaćenih dugovanja prema Gradu Zenici, što Rudnik sigurno neće moći da plati odjednom.

– Uprava RMU Zenica pokušava od petka bezuspješno kontaktirati gradonačelnika Zenice. Za KGZ Rudnik je isplatio Gradu glavnicu. Ostale su neke kamate na to. Blokada je na 2,6 miliona KM. Nema sile da Rudnik to isplati odjednom. I mi smo iz Sindikata pokušali da dođemo do gradonačelnika Fuada Kasumovića, da razgovaramo sa njim, da ga zamolimo da se sastane sa upravom preduzeća, da se pokušaju dogovoriti da se to isplati na rate, rekao je Avdić.

Pogledajte prilog O kanala:

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79