(VIDEO) Arifu je na Tuzlanskoj kapiji poginula kćerka Edina. Imao priliku da se osveti, no on je izabrao ljudskost…

(VIDEO) Arifu je na Tuzlanskoj kapiji poginula kćerka Edina. Imao priliku da se osveti, no on je izabrao ljudskost…


U bosanskohercegovačkom gradu Tuzli 25. maja održano je komemorativno obilježavanje 28. godišnjice od masakra na Kapiji.

Prije dvadeset i osam godina, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na centar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu osobu, a ranili njih više od stotinu i dvadeset koji su se u tom trenutku nalazili u blizini mjesta gdje je granata pala.

Prosječna starost tada stradalih na tuzlanskom okupljalištu mladih je 23 godine, a najmlađa žrtva zločinačke ruke bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Za ovaj stravični zločin pravomoćno je osuđen Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, kojem je zbog naredbodavne odgovornosti u masakru nad civilnim žrtvama izrečena kazna od 25 godina dugotrajnog zatvora. Đukiću je u novom postupku izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora, što je u skladu sa zakonima SFRJ, koji su bili na snazi kada je zločin izvršen

Arif Ahmetašević, otac je djevojke Edine Ahmetašević (20) koja je nastradala na Tuzlanskoj kapiji. Kao vojnik Armije Republike Bosne i Hercgovine Arif je imao priliku da se osveti, no on je izabrao ljudskost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija