Ahmetović: Žrtve ratnih zločina i njihova rodbina ne traže osvetu, već pravdu

Zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović govorio je na debati pod nazivom „30 godina Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju – suočavanje s prošlošću ostaje zadatak“.

Podsjetio je da je od 1999. do 2007. Carla Del Ponte bila glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

  • U otvaranje suđenja Slobodanu Miloševiću 12. februara 2002. godine, ona je u svojoj uvodnoj riječi rekla: Ovaj Tribunal, a posebno ovo suđenje, su najsnažniji dokaz da niko nije iznad zakona ili van domašaja pravde međunarodne zajednice. Na današnji dan prije tačno 30 godina, ICTY je osnovan na osnovu UN-ove Rezolucije Vijeća sigurnosti 827 za podizanje optužnica i krivično gonjenje onih koji su najviše odgovorni za teške zločine počinjene na teritoriji republika bivše Jugoslavije počevši od 1991. Zvjerstva su zasnovana na etnofašističkoj ideologiji, snu o “etnički čistim” teritorijama i nemilosrdnom proširenju državnih granica. Slobodan Milošević i njegov aparat vlasti želio je ostvariti svoje fantazije velikih sila kroz etničko čišćenje, uključujući Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I tako je stvorio nezamisliv, novi oblik neljudske politike u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata – naveo je Ahmetović.

To je za rezultat imalo više od 150.000 mrtvih, skoro četiri miliona protjeranih iz svojih domova, ali i milione traumatiziranih ljudi.

  • Ovi ratovi su vođeni brutalno i surovo protiv civilnog stanovništva, u razmjerama koje je teško zamisliti: sistematska silovanja žena kao ratno oružje, brojni masakri nevinih civila, uključujući i mnoge žene i djecu, logori u kojima se sistematsko muče i ubijaju zarobljeni, skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, tokom kojeg su snajperski napadi i bombardovanja nevinih civila bili dio svakodnevnog života, i na kraju, ali ne i najmanje važno genocid u Srebrenici, u kojem je bilo više od 8.300 ljudi ubijeno u roku od nekoliko dana u prisustvu UN-ovih vojnika – podsjetio je Ahmetović.

Istakao je da je stoga rad MKSJ-a bio važna prekretnica jer je osigurao da najteži zločini ne prođu nekažnjeno te je stvorio pouzdan izvor informacija za objektivnu obradu događaja, iz kojih se vidi šta se zaista dogodilo u to vrijeme, žrtvama i njihovoj rodbini dao je prostor u kojem mogu govoriti o nepravdi koja im je nanesena pred očima svjetske javnosti. Dodao je i da je MKSJ doveo do efektivne primjene i jačanje međunarodnog prava.

  • Žrtve ratnih zločina i njihova rodbina ne traže osvetu, već pravdu. Oni traže priznanje nepravde koja je nanesena njima i hiljadama drugih žena i muškaraca, porodica i djece te jasno imenovanje i kažnjavanje počinilaca – kazao je Ahmetović.

Ukazao je i na problem da etno-nacionalističke ideologije u regionu Zapadnog Balkana i dalje postoje.

  • To je naše historijsko naslijeđe i naša evropska odgovornost je odlučno potisnuti ove ideologije. Ne možemo zanemariti činjenicu da i danas, 30 godina nakon osnivanja MKSJ, veličaju se ratni zločinci i njihova djela – naveo je Ahmetović.

Poručio je da zajedno moramo raditi na tome da međunarodno pravo trijumfuje nad nepravdom.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79