(VIDEO) “Dodik: Ako vam ne valjamo, što nas držite u ovoj zemlji? Veoma bi rado otišli sa svojih 49%”

(VIDEO) “Dodik: Ako vam ne valjamo, što nas držite u ovoj zemlji? Veoma bi rado otišli sa svojih 49%”


“Ostajemo pri odlukama koje je donijela Narodna skupština Srpske. Proglasićemo da Sud i Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS. Borićemo se političkim sredstvima”, najavljuje Dodik

Rublika Srpska će da nastavi svojim putem – poruka je predsjednika Milorada Dodika, koji se, danas, kako je i najavio, obratio povodom jučerašnjih odluka Christiana Schmidta, koga vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika.

Najavio je da će zakoni, koje je Šmit osporio, stupiti na snagu, donošenje i novih – o nepriznavanju odluka Suda, Tužilaštva BiH i SIPE, ali i mogući referendum do kraja godine o statusu Republike Srpske.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Na jučerašnje riječi Christiana Schmidta “sve opcije su na stolu”, Dodik danas odgovara “ići ću do kraja, jer nemam drugog izbora”. Cilj Šmitovih odluka, kaže Dodik, jeste da on završi u nekom od sarajevskih kazamata, gdje će mu suditi sudije Bošnjaci, pomognuti izdajnicima iz Republike Srpske. Umjesto toga…

“Ostajemo pri odlukama koje je donijela Narodna skupština Srpske. Proglasićemo da Sud i Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS. Borićemo se političkim sredstvima”, najavljuje Dodik.

Do Nove godine bi, kaže, mogao da bude organizovan referendum o statusu Srpske.

U ovim trenucima, Dodik izražava zahvalnost koalicionim partnerima, ali i SDS-u.

Predsjednik ove partije Milan Miličević, s druge strane, izražava sumnju da je na sceni ponovo predstava za javnost i pita: čemu tolike tenzije zbog odluka nelegalnog visokog predstavnika.

A današnjim reagovanjima, pridružilo se i premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić.

“Ustavni sud i visoki predstavnik su neosporive dejtonske kategorije. O tome smo već vodili raspravu i nemam namjeru ponavljati već rečeno. Bez obzira na to šta ko od nas o tome mislio, Christian Schmidt je legalan i legitiman visoki predstavnik i na raspravu o nespornom, nemam namjeru gubiti vrijeme”, poručio je Nikšić.

Vrijeme nije gubio ni predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović.

“Smatram neprihvatljivim i neprimjerenim poruke koje dolaze iz Republike Srpske. Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH”, kaže on.

Zabrinutost zbog novonastale situacije, izražava predsjednik Srbije.

“U toku je velika i teška kriza i neću dalje da se izjašnjavam. Razgovaram sa Miloradom Dodikom i sa mnogim ljudima kojima vjerujem u Republici Srpskoj. Plašim se da su stranci donijeli odluku da idu veoma žestoko”, kaže predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

A isto je, čini se, odlučio i Milorad Dodik. “Ili će nam oduzeti imovinu i nećemo biti ništa ili ćemo imati Republiku Srpsku, ali eto, nećete možda imati Milorada Dodika kao predsjednika. Ja sam za ovu drugu opciju.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija