(VIDEO) Došla maca na jaganjca: Prvo kudio pa onda isto uradio?

Dvije godine nakon što je jagnje na ražnju u centru Sarajeva nazvao “primitivizmom i urbicidom”, Konaković uživao u janjetini u centru Baške vode!?

Proganjaju li vas još grozne fotografije sa glavne sarajevske ulice, slike jagnjeta na ražnju? Može li iole kultiviranijem Sarajliji iz sjećanja ispariti slika iskreveljenog lica narodnog pjevača Aziza Gluščevića- Ziska koji u centru grada, pred zapanjenim pogledima vlasnika i klijentele obližnje elitne kafane “Vatra” presreće zbunjene građane i nutka ih masnim, vrelim uzorcima primitivne jagnjeće mesine ušuškane u pekarskom hljebu?!

Ko se ne bi čak i sa dvogodišnje distance sjetio uznemirenog pisma kojeg je iste večeri (preko dana nije bio dostupan na društvenim mrežama, odmarao se negdje daleko od gradske vreve) uputio iznenađeni u uvrijeđeni premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković?

“Ljudi ispred ugostiteljskog objekta u centru grada okrenuli jagnje na ražnju”, napisao je bez daha Konaković, potom stručno objasnio o čemu se tu, zapravo, radilo: “Primitivizam, urbicid, prkršaj, cirkus” prenosi Slobodna-Bosna.

Konaković je otišao korak dalje od onoga koji je neposredno odgovoran za taj “urbicid, cirkus i primitivizam”, pa se okomio na one iz šire društvene zajednice koji su svjedočili tom užasavajućem činu “u centru grada” i kako je gorko zaključio: “NIKO nije prijavio”.

“Jedan telefonski poziv inspekciji u ovakvim slučajevima, ili poziv kada vam ne izdaju račun, pitanje je društva u cjelini”, priprijetio je strogo, ali pravedno premijer Kantona neodgovornim nijemim posmatračima “urbicida”, kakav se u Sarajevu na pami još od 2. maja 1992.

Prošle su dvije godine, k`o dlanom od dlan, munjevito su se mijenjale funkcije Elmedina Konakovića, nije više guverner, sad je predsjedavajući Skupštine i šef kantonalne parlamentarne većine. A obavio je i Hadž, klao kurbane i sve to skupa…

Kišoviti prvi maj nije ove godine na ulice Sarajeva izmamio janjce na ražnju, nije čak ni Elmedina Konakovića. No, zadivljajućem prizoru mogli su danas prisustvovati i nazočiti brojni gosti i domaćini u Baškoj vodi na Jadranu: na ulici u centru grada vrti se desetak jagnjadi, a ispred pulta među izgladnjelim mušterijama ističe se stasita figura Elmedina Konakovića, dok se probija do bogate mesno-prerađivačke trpeze.

“Ražanj sa jagnjetom u centru grada: urbicid, primitivizam, prekršaj”? Ili samo bogata gastronomska punuda? Da li sada ovim povodom, klasičnim “janjocidom”, zvati nadležne službe u Baškoj vodi, ako treba čak i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića prisiliti da nešto poduzme jer, kako je bivši sarajevski premijer Konaković zaključio prije dvije godine “to je pitanje društva u cjelini”.

Ovo je vrlo urgentna i važna tema i pitanje na koje bi Elmedin Konaković morao odgovoriti poslanicima u Skupštini Kantona: šta on uopće radi u Dalmaciji, zar mu nije mjesto tamo gdje su danima prisutni sve njegove stranačke kolege, suradnici, prijatelji: na sajmu Turizma u Dubajiu!

 

I kritičar i političar i pedagog i demagog, policajac ili pajac, bilo šta, bilo šta, bilo šta…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments