(VIDEO) Drama na Biokovu: Planinari se našli usred kamene lavine

(VIDEO) Drama na Biokovu: Planinari se našli usred kamene lavine


Snimku kamene lavine zabilježili su lokalni planinari s dugogodišnjim iskustvom: ‘Ovo nije bilo u blizini planinarskih staza’

Grupa lokalnih planinara zatekla se usred kamene lavine pri usponu na vrh Šibenik na Biokovu alpinističkim grebenskim smjerom. – Htjeli bismo naglasiti da se prilikom silaza po siparu, koji je strm, kao što je u ovom slučaju, dogodi da se površinski sloj kamenja pokrene. Intenzitet toka kamenja može niti od slabog do vrlo intenzivnog kao u ovom slučaju – kazali su nam planinari.

Planinari društva Biokovo su lokalci koji vrlo dobro poznaju teren, a imaju i značajan broj tehničkih uspona u Alpama i krškom terenu. Napominju da je Biokovo više slično alpskom terenu i ne treba ga nipošto podcjenjivati.

– Ovo nije bilo blizu planinarskih staza, mi smo se penjali na vrh Šibenik alpinističkim grebenskim smjerom i odstupali smo poznatim terenom kako bi skratili put i vrijeme odstupa što je uobičajeno za alpiniste i penjače. Stajali smo dovoljno daleko od kamenja – naglašavaju.

Dodaju da su imali dobar pregled na čitavo točilo te su mogli procijeniti da ne postoji nikakva šansa da ih neki kamen pogodi.

– Vidjeli smo izvor otkuda kamenje dolazi što se na snimci baš ne vidi jasno. Naravno, svejedno treba pozvati na oprez i ukazati i na ovakve pojave i opasnosti u planini, to je i razlog zašto smo snimili ovu pojavu – zaključuju planinari.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija