(VIDEO) Izetbegović: Oružje političara je riječ, koju treba naći i glasno izgovoriti

U Sarajevu je upriličena ceremonija otvaranja godišnjeg programa Fondacije „Centar za edukacije i inicijative“ Političke akademije Stranke demokratske akcije (SDA).

Prisutnima na ceremoniji se obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u svom obraćanju istaknuo da je politika vrhunska ljudska djelatnost, bez obzira na njen loš imidž, jer ona, kako je kazao, najdirektnije utječe na organizaciju društva, a time i kvalitet života ljudi, garantira njihovu slobodu, jednakost, ekonomiju i zaštitu vrijednosti.

– Vrijeme nastanka SDA i otvaranja prostora višestranačju je bilo vrijeme improvizacije, talentovanih amatera, pionirsko, romantičarsko vrijeme. Od širokog nacionalnog pokreta idemo ka profiliranoj stranci, dobro organizovanoj, sa kvalitetnim kadrovima – poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je dodao da je iza te stranke i njenih kadrova veliki rezultat, te da mlađe generacije imaju priliku učiti iz tih uspjeha, ali i grešaka.

– Politika je zastupanje interesa, a interesa ima različitih, onih ličnih, sebičnih, pa interesa lobija i manjih grupa, interesa stranke da pobijedi na izborima pa makar i na štetu nekih bitnih vrijednosti. I konačno ima općih interesa, plemenitih interesa. Politika je uvijek mješavina svega navedenog. Samo je pitanje gdje je prevaga. Ona mora biti u našem slučaju na općem interesu, istinskom interesu ljudi koje zastupamo – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je da je SDA krenula kao stranka muslimanskog kulturno-povijesnog kruga, te da je postepeno evoluirala u bošnjačku, bosansku, evropsku stranku i da zastupa interese Bošnjaka i svih bosanskih patriota. Dodao je da dobri političari moraju jasno, precizno i argumentovano tumačiti i artikulirati svoje stavove, te ne stvarati nepotrebna neprijateljstva.

– Oštro kritikujte politike, a ne ljude – poručio je predsjednik SDA.

Izetbegović je također istaknuo da političari moraju javno istupati, te je u tom kontekstu izdvojio grešku koja je prisutna u SDA, a to je, kako je kazao, ziheraštvo, ćutologija i čekanje da „neko drugi primi političke gelere“.

– Oružje političara je riječ. Ubjedljiva riječ. Treba je naći. I treba je glasno izgovoriti – kazao je Izetbegović.

Govoreći o SDA, Izetbegović je kazao da ta stranka pripada porodici Evropskih narodnih stranaka (EPP), te da ona štiti tradicionalne vrijednosti.

– Možemo biti moderni, vladati najnovijim tehnologijama i upravo na taj način štititi svoje vrijednosti – izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je da je u BiH uvijek postojao takozvani nacionalni balans, ali da je priča o „legitimnim predstavnicima“, kako je kazao, nešto drugo i da ona može voditi ka diskriminaciji i preferiranju manjih grupa.

– Preferiranje kadrova po nacionalnom i stranačkom ključu vodi u nejednakost i zaostalost – dodao je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u svijetu, predsjednik SDA je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, naglasivši da dešavanja u Ukrajini mogu imati posljedice i na BiH. Također je istaknuo da je aktuelna situacija u Evropi prilika za države koje čekaju članstvo u Evropskoj uniji (EU).

– U slučaju ciljane destabilizacije Balkana i BiH, bit će potrebni jaki potezi. U slučaju pokušaja izazivanja sukoba, potrebno je pojačano prisustvo NATO-a. Oni imaju taj mandat. Potreban je možda čak i brzi prijem BiH u NATO – izjavio je Izetbegović.

Kada su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona, Izetbegović je ponovio stav o potrebi reduciranja ovlasti i nadležnosti Doma naroda FBiH i uklanjanja postojećih blokada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79