(VIDEO) Izgorio Peugeot na Otoci: “Vatrogasci došli brzo ali je vozilo cijelo izgorilo”

Tokom današnjeg dana u 16:30 u uli i Gradačačka dogodila se paljevina putničkog automobila marke Peugeot model 308.

Kako saznajemo od svjedoka, automobil se samozapalio a u automobilu je bila vozačica.

Nakon prijave požara, pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo izašli su na teren i ugasili požar na automobilu.

Na putničkom automobilu pričinjena je veća materijalna šteta.

Pogledajte video sa mjesta događaja.

 

Ako se automobil zapali, važno je zadržati prisebnost i slijediti određene korake kako biste se zaštitili i minimizirali štetu. Evo što možete učiniti:

Zaustavite vozilo: Ako primijetite početne znakove požara poput dima ili mirisa paljevine, odmah zaustavite vozilo na sigurnom mjestu.

Isključite motor: Odmah isključite motor kako biste spriječili dodatno gorivo koje teče u motor i potencijalno pogoršavanje situacije.

Pozovite pomoć: Odmah nazovite vatrogasce (broj za hitne slučajeve – 112) i prijavite požar. Objasnite im lokaciju i situaciju što je točnije moguće.

Evakuirajte putnike: Ako je to moguće, odmah evakuirajte sve putnike iz automobila i udaljite ih na sigurno udaljenost od požara. Nemojte pokušavati spašavati osobne stvari iz vozila jer to može povećati rizik.

Nemojte otvarati poklopac motora: Ako primijetite dim ili vatru ispod poklopca motora, nemojte pokušavati otvoriti poklopac jer to može potaknuti širenje požara. Ostavite ga zatvorenog i pričekajte dolazak vatrogasaca.

Upozorite druge vozače: Postavite sigurnosni trokut ili upotrijebite sve dostupne načine upozorenja kako biste obavijestili druge vozače o opasnosti i potrebi za oprezom.

Držite se podalje: Držite se podalje od zapaljenog automobila i ne približavajte se plamenu. Gorivo ili druge tvari unutar vozila mogu eksplodirati i izazvati dodatne ozljede ili štetu.

Pratite upute vatrogasaca: Kad vatrogasci stignu na mjesto, surađujte s njima i slijedite njihove upute. Oni će imati potrebnu opremu i znanje za kontrolu i gašenje požara.

Zapamtite, sigurnost je najvažnija. Nikada ne rizikujte vlastitu sigurnost pokušavajući spasiti automobil ili osobne stvari. Najvažnije je osigurati sigurnost svih osoba uključenih u situaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79