(VIDEO) Kakve bi posljedice navodnog ruskog cyber napada bile za BiH: Profesor Korajlić tvrdi da se možemo oduprijeti

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana upozorava da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu.

On je precizirao da napad može biti npr. u obliku velikog cyber napada.

Sekretar Geoana je izjavio da NATO pojačava svoju podršku dvjema zemljama kako bi ojačao njihove odbrambene sposobnosti, uključujući i one protiv cyber ratovanja.

O sigurnosno-političkoj situaciji u našoj zemlji razgovarali su sa Nedžadom Korajlićem profesorom na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Za stanje u zemlji, Korajlić je na početku krivicu pripisao ruskom utjecaju, ali i vlastima u BiH, koje ne mogu uspostaviti osnovne standarde u rješavanju situacije ua funkcionisanje sistema.

Kada je u pitanju digitalna zaštita, BiH mora imati svoje kapacitete, kadroviranje i sve što čini jednu državu da bude samostalna i suverena. Naša zemlja je zadnjih 30 godina bila pogodno tlo za različite eksperimente. Kada bi gledali BiH i njene kapacitete da se sami odupremo cyber napadu od Rusije, sigurno bi bilo veoma teško, moglo bi se nešto raditi, ali teško. Imamo podršku NATO, Brisela, Amerike, EU, Velike Britanije, Turske i drugih. Ovaj prostor je interes i mnogih drugih koji su više prijateljski nastrojeni prema nama. Uz pomoć naših prijateljskih zemalja, možemo se oduprijeti cyber napadu imajući u vidu kakvi su izvršavani u Ukrajini prije početka agresije – naveo je Korajlić.

Dodao je kako su pretežno mete cyber napada finansijske transakcije, tokovi, destabilizacija političkog sistema, uništenje infrastrukture, počevši od Elektroprivrede do Telekoma.

Ulaskom u takav jedan sukob, imali bi teške materijalne gubitke, a naravno moglo bi biti i ljudskih gubitaka. To podrazumjeva da imamo kvalitetne kadrove kako bi se mogli kvalitetno oduprijeti. Obzirom da je upozorenje došlo iz NATO-a, mislim da će njihov interes biti to da se odupremo takvim napadima. Cyber napadi bi zasigurno nanijeli štetu i RS-u, a veoma dobro znamo da tamošnje stanovništvo ima određene sklonosti prema Rusiji – objašnjava Korajlić.

Istakao je da nas ne bi trebalo biti strah od pristupanja u NATO, nego samo od ne pristupanja.

Drugačiji su odnosi i pozicija Švedske, Finske i Turske. Rat iz Ukrajine bi mogao da se prelije prije na Finsku i Švedsku, nego na BiH, jer mi ne graničimo sa Rusijom. Vjerujem da do nekog sukoba na prostoru BiH, direktno, vojnog ne bi trebalo da bude, možemo očekivati jedini cyber napade. Finska i Švedska su ugrožene, a što se tiče BiH, kod nas može doći samo do unutrašnjih nemira, odnosno destabilizacije da se napravi haos u zemlji i uvede vanredno stanje – tvrdi Korajlić.

Za kraj je također upozorio da su sve češće prijetnje, odnosno lažne dojave eksplozivnim napravama test za sigurnosne službe.

Takve stvari ne treba da se zapostavljaju. Za nas su značajni i EU i NATO. Ne smijemo dozvoliti da etiketiramo narode ili skupinu, nego samo ići imenom i prezimenom. Najbolje bi bilo da i mi budemo neutralni, ali gledajući Finsku i Švedsku, za nas bi to bilo pogubno. EU neće doći prije NATO-a, jer EU želi stabilno područje – zaključio je Korajlić za Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79