(VIDEO) Ovako su izgledali neredi u Blažuju iza ograde kampa

Fotografije prevrnutih policijskih automobila i posljedica haotičnih nereda otkrivaju razmjere sukoba, a snimci koje su migranti dijelili na društvenim mrežama otkrivaju šta se zapravo dešavalo unutar kapija migrantskog centra.

Migrantski kamp u Blažuju sinoć je izgledao poput ratne zone, a prema informacijama MUP-a KS-a u incidentu je učestvovalo oko 2.000 migranata.

Epilog sinoćnjih nereda koji su započeli oko 20:00 sati je veća materijalna šteta te povrijeđeni policajci i službenik prihvatnog centra.

O incidentu su se oglasili i iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te potvrdili da je sinoć došlo do sigurnosnog incidenta u privremenom prihvatnom centru Blažuj. Ovaj incident je izazvan nakon okršaja između dva migranta koji je brzo prerastao u okršaja većih razmjera.

Kako smo ranije pisali, prema riječima migranta iz Bangladeša, do sukoba je došlo nakon što je jedan migrant uvrijedio poslanika Muhammeda, te da je tučnjava u Blažuju zapravo okršaj između sunita i šita.

Fotografije prevrnutih policijskih automobila i posljedica haotičnih nereda otkrivaju razmjere sukoba, a snimci koje su migranti dijelili na društvenim mrežama otkrivaju šta se zapravo dešavalo unutar kapija migrantskog centra prenosi Oslobođenje.

Na snimcima se mogu čuti uzvici: “Tekbir” i “Allahu ekber”, a u rukama pojedinih migranata mogu se vidjeti drvene letve i tupi predmeti. Na jednom od objavljenih snimaka stoji opis : “Iranac je arogantan”, što se podudara sa izjavom migranta iz Bangladeša o mogućem uzroku incidenta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79