(VIDEO) Pogledajte kako se zabavljuju turski radnici koji završavaju tramvajsku prugu u Sarajevu

(VIDEO) Pogledajte kako se zabavljuju turski radnici koji završavaju tramvajsku prugu u Sarajevu


Od Ilidže do Stupa u toku su završni radovi i već se nazire kako će tramvajska pruga izgledati nakon rekonstrukcije. Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je 20. jula izjavio da očekuje da će testna vožnja tramvajem od Čengić Vile do Ilidže biti prije 1. septembra.

Rekonstrukcija pruge od Ilidže do Čengić Vile je počela krajem augusta prošle godine i nadležni su ranije isticali da bi trebala biti završena u augustu ove godine. Nakon toga počet će rekonstrukcija od Čengić Vile do Marijin Dvora. Radovi koštaju više od 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rok za završetak potpune rekonstrukcije je dvije godine.

Izvođač radova je konzorcija kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group. No kako saznaje portal Crna-Hronika na gradilištu se nalazi i veliki broj turskih radnika koji svakodnevno grade jedinu tramvajsku prugu u državi.

Bio radni dan ili vikend, veliki broj stranih radnika nalazi se na ovoj građenskoj lokaciji, a svoje pauze iskorištavaju kako bi snimili video za TikTok. Tako u pojedinim video klipovima možete vidjeti kako sjede, čitaju knjigu, glume u akcionim ulogama, tope železo i te snimaju slične video klipove koje broje nekoliko hiljada pregleda.

Ono što je zanimljivo, jeste da turski radnici završavaju svoje obaveze, rade na plus 40 stepeni, rade i noći ali i vikendima kako bi građani Sarajeva imali savremeni tramvajski saobraćaj. Sa druge strane, u Sarajevu ali i Bosni i Hercegovini ne možete pronaći radnike koji će ikako raditi. Stranci mogu, ali domaći ne.

 

 

 

Kada je u pitanju novo zapošljavanje stranaca u 2022. godini, iskazana je potreba i za profilima kao što su rukovoditelj teškim građevinskim mašinama, elektroničar, industrijski tehničar, mašinski tehničar, metalostrugar, mesarski tehnolog, elektromehaničar, bravar te tehnolog.

Na popisu traženih zanimanja nalaze se i tesari, zidari, moleri, fasaderi i armirači. Uz navedena, tu su i zanimanja kao što su komercijalist, trgovac, hotelski recepcionar, poslovođa, kuhar nacionalne kuhinje, konobar, turistički vodič, programer, a iskazana je potreba i za nastavnicima deficitarnih zanimanja te farmaceuta.

Da radne snage svih profila u BiH nedostaje, trebalo bi biti na umu i mladima koji bi u ovoj godini trebali donijeti odluku kojim poslom se žele baviti.

 

Bosna i Hercegovina uvozi radnike iz Turske, Bangladeša, Indije, Nepala i drugih zemalja. “Vrijedniji su ljudi”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija