(VIDEO) Pogledajte policijsku akciju u kojoj je uhapšeno 16 policijskih službenika

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, i u koordinaciji sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu, u okviru operativne akcije kodnog naziva “META 2” poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela:

“Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “Zluopotreba službenog položaja ili ovlaštenja” te krivičnih djela “Primanje dara i drugih oblika koristi”, “Odavanje službene tajne”, “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “Teška krađa”.

U ovoj akciji su lišeni slobode: Hrustanović Almir, Drenić Ilija, Čolak Fadil, Aždajić Marko, Ljubović Haris, Spasojević Saša, Delić Nermin, Musić Belmin, Kristić Dragan, Muflizović Haris, Bisić Vedin, Zaimović Mirza, Kovač Senad, Hrustanović Amer, Delić Sifet, Lušija Eldar, Karamujo Mustafa i Amidžić Alem.

 

U toku vršenja pretresa policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu oružja i municije, novac, mobilne aparate, notese i bilješke, kao i službenu dokumentaciju. Oduzeti predmeti će biti predmet vještačenja nakon ćega će biti korišteni u dokaznom postupku.

Prema saznanjima i dokazima prikupljenim tokom ove operativne akcije policijski službenici koji su lišeni slobode se sumnjiče da su u prethodnom periodu, na području općine Kakanj, iskorištavajući i zloupotrebljavajući svoj službeni položaj omogućavali licima koja su također bila meta ove akcije, neometan prevoz i prodaju nezakonito eksploatisanog uglja na području općina Kakanj, Visoko, Ilijaš, Breza i drugim općinama i time sebi i drugima, omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi.

Isto tako, policijski službenici se sumnjiče da su u proteklom periodu, prilikom obavljanja redovnih policijskih poslova i zadataka, počinili radnje koruptivnog karaktera obavljajući poslove kontrole u saobraćaju ili na drugi način, radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Nakon kriminalističke obrade, policijskim službenicima će biti uručena rješenja o suspenziji čime će biti prekinut njihov radni angažman do okončanja krivičnog postupka. Uprava policije MUP-a ZDK je istinski opredjeljena da se raspoloživim resursima suprostavi i obračuna sa svim oblicima koruptivnog ponašanja, bez obzira ko ih je počinio i na kojem nivou u policijskoj strukturi.

Također, naglašavamo da bezbjedonosna situacija na području općine Kakanj ni na koji način nije dovedena u pitanje a nedostajući broj policijskih službenika je odmah nadomješten prerasporedima službenika iz drugih organizacionih jedinica.

Na taj način osigurano je funkcionisanje Policijske stanice Kakanj u svim segmentima i maksimalnim kapacitetima kako bi se svi redovni zadaci obavljali blagovremeno i efikasno u cilju osiguranja sigurnog ambijenta za život i rad svih građana na području općine Kakanj.

@crnahronikainfo

Policija hapsila svoje kolege u Kaknju. Pogledajte

♬ original sound – CRNA Hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79