(VIDEO) Potresna ispovijest Edina Čizmića: “Kako su mi oduzeli dijete”

(VIDEO) Potresna ispovijest Edina Čizmića: “Kako su mi oduzeli dijete”


Sarajlija Edin Čizmić (51) godinama vodi bitku za ono što je najvažnije u životu jednog roditelja – a to je vlastito dijete. Zahvaljujući nepravednoj prvostepenoj sudskoj presudi Osnovnog suda u Novom Pazaru, iz septembra 2022. godine, Edinu je djelimično oduzeto starateljstvo nad maloljetnom kćerkom Ajlin, te je lišen praktično svih elemenata roditeljskog prava, osim prava na izdržavanje i održavanje ličnih odnosa sa djetetom.

Ostala prava, poput čuvanje, podizanje, obrazovanje, zastupanje djeteta i sl. pripalo je porodici njegove preminule supruge Elvire u Novom Pazaru. Edinova kćerka Ajlin rođena je 26. jula 2016. godine u Sarajevu. Dva mjeseca nakon toga, Edinova supruga Elvira preminula je u rodnom Novom Pazaru, gdje je sa bebom bila u posjeti njenoj majci. Edinovi problemi počeli su onog trenutka kada je pristao da se o Ajlin privremeno brine Elvirina majka i sestra Memnuna Jašarević koja također živi u istoj kući.

Ubrzo je Čizmiću bilo uskraćeno da viđa kćerku, a razlog za to je više nego mizeran. Iza svega ne stoji briga za malu Ajlin, nego interes familije njegove preminule supruge da se Čizmić, kao otac Ajlin, ne bi “dograbio” imovine Elvirine preminule majke…

– U Julu će se navršiti šest godina mojoj Ajlin. Moja preminula supruga Elvira i ja dobili smo kćerku nakon 12 godina braka. Kad mi je žena preselila, dogovorio sam se sa mojom taštom da dijete ostane tamo, a da ja odlazim i dolazim i da oni dolaze u Sarajevo. Sve je bilo u redu prvih godinu i par mjeseci. Ja sam stalno išao u Novi Pazar i davao im pare za izdržavanje kćerke. Međutim, primijetio sam ničim izazvanu promjenu u ponašanju svastike prema meni. Onda sam saznao iz mojih izvora da dvije svavtike i šura hoće da me sklone od djeteta, dok je tašta bila divna žena, ali je bila teško bolesna. Nisam htio da potežem to pitanje upravo zbog tašte koju sam volio. Kad je i ona 28. januara 2019. preselila, vidio sam da me još više pokušavaju udaljiti od djeteta – kaže Čizmić.

On dodaje da je i dalje stalno zvao i pričao sa djetetom, ali su ga svastike i šura sve više ometali u tome.

– Kad bih nazvao rekli bi eno igra se, ili spava. Nekad bi rekli: “reci babi baj baj”. Kad sam za treći rođendan djetetu trebao otići u Novi Pazar, zove me šura i kaže da Ajlin neće slaviti rođendan, nego da će proslaviti drugi put. Prešutio sam i to što nisam bio s kćerkom za taj, za mene sveti dan. Meni je rođendan u avgustu i otišao sam u Novi Pazar, Tada smo se otvoreno sporječkali ja i da druga svastika koja živi u Njemačkoj. Tražio sam da mi daju dijete, ali nisu htjeli. Šura Edin Biševac mi je preko telefona ranije prijetio da će me ubiti. Rekao sam mu da su svi zakoni na mojoj strani. A on mi je tad rekao da je za mene on zakon – dodaje Čizmić.

Potom je naš sagovornik angažovao advokata koji je također zaključio da nema osnova da Čizmić ne dobije dijete. Nakon toga advokat je predložio da se podnese krivična prijava protiv ljudi koji odgajaju Edinovo dijete, što je i učinjeno.

“Dobio sam poziv tužioca i otišao sam da dam izjavu. Međutim, tužioc je njih primio prije mene, a kad sam ja došao iz Sarajeva, rečeno mi je da je otišao kući. I vratim se nazad. Pređeš 600 km u dva pravca da daš izjavu, a on ne dođe! Kasnije kad sam ponovo došao, očekivao sam da se makar izvine i kaže makar da ga je bolila glava, da je bio bolestan i sl. pa me zato nije mogao primiti. Međutim, on ništa. k'o da je u pitanju 600 metara, a ne 600 kilometara”, veli Čizmić.

Istovremeno, počelo je suđenje u Osnovnom sudu u Novom Pazaru, na kom se odlučivalo o sudbini Edina Čizmića i njegove kćerke Ajlin. Dokonačne presude tužilac je stopirao istragu po Edinovoj prijavi da mu je onemogućeno da viđa kćerku.

– Oni su na sudu počeli da manipulišu. Dali su izjave da ja nikad nisam dolazio u Pazar, da veći dio ženine trudnoće ona je provela u Pazaru jer je trudnoća bila visokog rizika. Međutim, iako puno radim, ja imam dokaze i slike da to nije istina i da sam bio s ženom kad god sam bio slobodan. Pa su tvrdili da vodim seks sa životinjama što je bilo rekla-kazala, te da je moja žena navodno našla kasete na kojim je seks sa životinjama. Tvrdili su da hoću dijete da prodam za Ameriku, da nisam došao da uzmem dijete iz bolnice nakon porođaja. To su sve takve gnusne laži da niko normalan ne može da povjeruje. I tako, nakon godinu i po dana suđenja oni pokrenu protiv-tužbu da mi se oduzme status roditelja. Ja sam imao sreću kad sam na početku primijetio promjenu kod svastike da sam zadnjih godinu dana pare slao putem pošte, a ne kao do tada davao im na ruke. Pored para donosio sam i poklone, od jednog do 600 eura. Jedne prilike dao sam 400 eura za televizor jer im je trebao. Kad sam ponovo došao Memnuna je rekla da nije kupila TV jer je vidjela neki drugi koji košta 700 eura. Kod sebe sam imao 200 eura i dao sam ih jer nisam imao više. Oni su valjda uzeli taj TV ali ga ja nikad nisam vidio. A nije to ni bitno – priča naš sagovornik.

On podsjeća da je sve bilo u redu dok mu je tašta bila živa i da je on dolazio u Novi Pazar svakih 15 dana. Nekad je dolazio i nakon tri dana kad je bio u prilici da bi bio s djetetom.

– No, oni su na sudu sve tvrdili suprotno. Onda je tužilac pokrenuo postupak da mi se oduzme status roditelja. Sudija je bio jedan Pazarac. Podignuta je optužnica u januaru 2020. a suđenje je zakazano tek za juni. Dobio sam optužnicu 15 dana prije ročišta da se što manje mogu pripremiti. Prije tri-četiri mjeseca donešena je odluka da mi se privremeno oduzme roditeljstvo uz pravo žalbe. Iako se sve zasnivalo na rekla-kazala. Kad sam putem medija prozvao sudiju zbog te presude, on mi je pred svjedokom rekao da će me krivično goniti ako još budem o ovome govorio za medije. Misli da ću ga se prepasti. Napominjem da me je na prvom ročištu fizički napala ženina rodbina i na suđenju me nazvala “takozvani otac”. Srećom, advokati su nas razdvojili. Tada su mi ponovo, po treći put prijetili smrću. Prvi put šura mi je prijetio dok mi je još tašta bila živa, drugi put su mi slali poruke putem neke žene da neću dočekati kraj suđenja, i treći put tada nakon suđenja – priča Čizmić.

On se sjeća da mu je tokom ovog postupka sudija dozvolio da vidi dijete. On je otišao u Novi Pazar ali doživio iznenađenje.

– Dijete neće meni. Kasnijemi se javio svjedok koji je svjedočio na sudu da su mojoj kćerki, prilikom izlaska iz socijalne službe gdje je zakazano viđanje djeteta, šura Edin Biševac rekao: “neda tebe dajo, neće tebe niko pojesti”. Asocijacija je da je vode kod babe da je pojede. I normalno je da tada dijete neće meni. Dijete je prije htjelo da mi priđe. Sjećam se da sam kad je tek počelo suđenje došao i vidio kćerku na balkonu. Kad sam je zovnuo, ona se okrene i povika babo, babo, ali je oni uvedoše da mi ne daju da je vidim. Interesantno je da sam tužio dvije svastike da mi ne daju da viđam dijete, a ono se odjednom pojavljuje kod šure koji traži da mi se oduzme roditeljstvo – veli naš sagovornik.

Čizmić kaže da je u međuvremenu imao vezu sa jednom ženom iz Bazela. To je protivnička strana na sudu iskoristila da tvrdi da toj ženi hoće da preda svoju kćerku Ajlin…

Govoreći o motivima njegovih svastika i šure da se ovako ponašaju, Čizmić dodaje da je jedan od njih ljubav prema njegovom djetetu. Međutim, drugi je mnogo bizarniji, a tiče se imovine familije njegove preminule supruge Elvire.

– Nakon što mi je tašta preselila možda su pomislili da sam ja kao otac Ajlin kontrolišem imovinu. Imaju stan u centru Pazara od oko 100 kvadrata. Imali su kuću da se podijeli, poslovni prostor, imali su svašta nešto što ja znam. I tad bi moja kćerka trebala da naslijedi dio bogatstva a ja, kao staratelj svog djeteta, da time upravljam. Međuti, mene to njihovo bogatstvo ne interetsuje. Samo želim da mi daju dijete, ako hoćete čuvajte to što je ženino, ako nećete n interesuje me – ističe Čizmić.

On dodaje da je i socijalna radnica Muzafera Papić na strani njegoviih svastika i šure. Priča da mu je jednom rekla da ne može imati dijete jer nosi naočale!

“Tražio sam da mi to napiše, ali nije htjela. Čak je i na sudu to negirala. Ja ću se boriti za svoje dijete dok sam živ. Puno sam cijenio ženinu rodbinu, kleo sam se u te ljude. Sada je ta ljubav nestala, toliko su mi zla nanijeli, to je užas. Pazar je malo mjesto. Ta porodica je vršila pritisak na mog advokata, pričali protiv mene, pa sam morao naći druge advokate”, kaže Čizmić.

Dodaje da je samo suđenje bilo takvo da se vidjelo da je sud na strani njegovih protivnika. Kad je predloženo da u korist Čizmića svjedoči njegova sestra, sud je to odbio. Odbijen je i dopis socijalne službe iz Sarajeva da on ispunjava sve uslove da bude roditelj Ajlin. Nakon svega, Čizmić je uložio žalbu na presudu Višem sudu u Kragujevcu i čeka presudu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija