(VIDEO) Prenatrpane kante smeća i neuređene zelene površine u Sarajevu

Javna komunalna preduzeća imaju milionske prihode a zelene površine oko zgrada rijetko kada da su čiste. Ako su često nesavjesni pojedinci krivi što umjesto u parkovske kante, smeće bacaju na ulicu, ko je kriv za pretrpane kante smeća i neuređene zelene površine?

Piše: Nihad Beganović

Recimo igralište za djecu u ulici Semira Frašte okruženo je sa desetak velikih zgrada, nijedna nije ispod deset spratova, u svakoj zgradi pedesetak stanova. Za preko 500 porodica zelene površine i jedno relativno malo igralište za djecu mjesecima je daleko ispod nekog savremenog nivoa.

Koševa nema, ne znam, možda već nekih godinu dana možda i više. Zelene površine su svaki dan pretrpane smećem i psećim izmetom, trava nisam upratio, ali zaista rijetko se uređuje, sadržaji za djecu onako prilično skromni. Smatram da su nam potrebni novi jasniji i precizniji zakoni šta su čije nadležnosti.

Imamo li mi uopšte komunalne redare koji kažnjavaju nesavjesne vlasnike pasa?

Ako treba pooštriti zakone, povećati izdatke za komunalije za jednu ili dvije marke ali da imamo besprijekorno uređene zelene površine poput onih u Dubaiju i drugim uređenim gradovima, sa mnogo više sadržaja za djecu, više cvijeća, više žardinjera, ljepših i savremenih rasvjetnih stubova, redovno održavane sportske terene itd.

I zbog nas, prije svega zbog naše djece i omladine a i zbog turista i gostiju koji nam dolaze.

Rekao je Poslanik s.a.v.s.:”Čistoća je pola vjerovanja (imana)”.

Na videu ispod je današnji video sa jedne od zelenih površina na Alipašinom u Sarajevu:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79