(VIDEO) Privedeno čak 15 osoba koji su se predstavljali policajci pa pokrali građane

Privedeno 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijskislužbenici Policijske uprave zagrebačke, u suradnji s Ravnateljstvom policije te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

@crnahronikainfo

Lišeno slobode čak 15 ljudi, predstavljali se kao policajci pa pokrali građane.

♬ original sound – CRNA Hronika

Prevarili više građana

Sumnja se da je 26-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja od početka listopada do sredine 11. 2022. godine na području Zagreba činili kaznena djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine.

Naime, utvrđena je sumnja da su s tzv. radnih telefona svakodnevno nasumice iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba, lažno se predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju piše Index.

Stekli povjerenje pa ih pokrali

Nakon stjecanja povjerenja oštećenih osumnjičene osobe su dolazile na adrese stanovanja svojih žrtava te im se lažno predstavljale kao policijski službenici. Potom su im otuđili novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografirati, izdati potvrde i slično. Otuđeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku, koji je novac raspodijelio počiniteljima.

Policijski službenici obavili su pretrage osoba, kao i prijevoznih sredstava te objekata kojima su se koristili osumnjičenici, a u kojima je pronađena veća količina novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala tzv. jammer, veća količina mobilnih uređaja i SIM kartica, odjevnih i drugih predmeta koji su korišteni prilikom počinjenja ili su otuđeni za vrijeme počinjenja kaznenih djela.

@crnahronikainfo

Privedeno 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja

♬ original sound – CRNA Hronika

Ukupna šteta najmanje 1.300.000 kuna

Ukupna protupravna korist koji su okrivljenici na opisani način pribavili iznosi najmanje 1.299.854 kune.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna osoba od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Policijski su službenici nadležnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave, priopćili su iz policije.