(VIDEO) Protest mještana sliva Babine rijeke zbog dotrajalog put

Mještani predstavnici 11 zeničkih mjesnih zajednica koje gravitiraju slivu Babine rijeke održali su danas mirne proteste kako bi još jednom upozorili na probleme sa saobraćajnicom koja vodi do njihovih domova.

Već su ranije protestvovali na istom mjestu 2017. godine kada im je obećano da će oštećene dionice puta biti sanirane, ovaj put pozivaju nadležne da se uključe u rješavanje ovog problema.

Ublizini gradilišta zeničke zaobilaznice na trasi Koridora Vc mještani 11 zeničkih mjesnih zajednica protestuju zbog, kako kažu, uništavanja lokalne saobraćajnice.

– Ovo je problem skoro 10.000 ljudi koji svakodnevno koriste ovu saobraćajnicu. Ona nema zaobilaznice niti alternativni put. Iskoristili smo sva demokratska sredstva, pisali zahtjeve, molbe, čak se i samoinicijativno organizovali i krpili rupe – priča Halil Arnaut, član lokalne akcione grupe “Babinci sto posto”.

Ovo je područje s dvadesetak sela, jedno od najnaseljenih u gradu Zenici. Svakodnevni odlazak građana do radnih mjesta, učenika do škola predstavlja nesigurno putovanje.

– To više nije put, to je rupa do rupe. Ispada, praktično, da smo mi koji ovdje živimo neka vrsta kolonije jer umjesto da imamo neke benefite od bogatstva koje se odavde crpi, mi smo kažnjeni – kaže Hasan Omić, predsjednik MZ Donje Babino.

Mještani prvenstveno traže od gradskih vlasti uvođenje zabrane saobraćaja za prekomjerne terete. To bi značilo da koncesionari koji s ovog područja crpe prirodne resurse i izvođači radova na dionici koridora 5C ne mogu prevoziti materijale. Prethodno su s njima postigli dogovor o uređenju puta.

– Ceste Federacije su trebale uraditi dio, to su potpisali i nisu ispoštovali dogovor. Komgrad Ze je također obećao da će uraditi jedan dio i nije ispoštovo dogovor. Jata nije pristala da radi nikako – navodi Mevludin Šabić, predsjednik udruženja lokalne akcione grupe “Babinci sto posto”.

Put Zenica – Arnauti je po kategorizaciji lokalni u nadležnosti Grada Zenica, interes Kantonalne vlade je da jednu dionicu puta obnovi da bi se boljom komunikacijom povezali Zenica i Kakanj preko Ponijera. Svake druge – izborne – godine mještani dobiju obećanja sa svih nivoa vlasti o izgradnji moderne saobraćajnice prenosi Federalna.

 

(VIDEO) Sumnjivo zapošljavanje u Trećoj osnovnoj školi u Bugojnu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments