(VIDEO) U 94. godini nana Mevla i kopa i sije, a upamtila je i bijele pčele!

Šamija je prekrila pletenice omotane oko glave, obukla je dimije i bluzu u našem narodu poznate kao kat, a preko poluver. Nana Mevla iz Jajića prava je slika nana iz naših sjećanja. Onih kojima smo uvijek trčali kada nam je trebala zaštita, gurabija i topao zagrljaj.

Nana Mevla je slika naših nana koje su se junački borile i izborile za dobrobit svoje djece. Preživjela je i dobro zapamtila dva rata. Preživjela je mnoge životne borbe a i uprkos tome uvijek je nasmijana i vedrog duha.

Prvog februara napunila je 93 godine a za doktora kaže da hvala Bogu ne zna.

Sa 19 godina iz svojih rodnih Banovića udala se u Jajiće.

Naučena da radi i da se bori Mevla je tako nastavila i u novom domu. Tome u prilog govori i činjenica da je bila na njivi onog dana kada je trebala roditi svoje prvo dijete, prenosi Haberhana.com.

Cijeli dan na motiki trpjela sam bolove, priča nana Mevla Bećirbašić . Osim toga, nana je godinama dokazivala koliko je vrijedna i šta je jedna majka spremna uraditi za svoju djecu. Nana je zapamtila je i kako se u našem narodu kaže i bijele pčele to je unuče od njenog unučeta (ona ih ima troje).

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79