(VIDEO) U BiH sve lošija epidemiološka situacija, od juna trostruko više umrlih

(VIDEO) U BiH sve lošija epidemiološka situacija, od juna trostruko više umrlih


Istraživali smo, da li su svakodnevne crne statistike smrtnih slučajeva od koronavirusa u Bosni i Hercegovini- ogledalo naše borbe u sprečavanju širenja tog virusa. Mnogo je propusta u toj borbi u proteklom periodu napravljeno od izostanka mehanizama kontrole propisanih mjera, njihovog poštivanja pa do nedovoljnog testiranja. Međutim, najveći problem je taj, što nam je zdravstveni sitem godinama neuvezan i neodrživ.

Od 16. marta od kada je počela borba s koronavirusom u BiH pa do 29. maja, imali smo poprilično dobar rjeting u Evropi, kao i u regiji. Tada smo imali 1.082 zaražena, 39 umrlih i samo 87 aktivnih slučajeva, međutim, od početka juna do danas 8 puta više imamo zaraženih i trostruko više umrlih. Izgleda da smo se malo više opustili i svjesni ili nesvjesni svoje neozbiljnosti tome se i prepustili.

“Mislili smo da će ljeto oslabiti virus, a čak ga je ojačalo”, ističe premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Uvidjeli su nadležni nakon gotovo 3 mjeseca da imamo problem, ali se čini da nije baš previše ozbiljno shvaćen, s obobzirom na činjenicu da nam kao i uvijek nedostaje koordinacije između kriznih štabova, zdravstvenih ustanova, a posebno je zabrinjavajuće što tu koordinirajuću ulogu nemamo na nivou države. Možda bi situacija bila drugačija. I sve mnogo lakše.

“Očekujem u narednom periodu da se krene vrlo jasno prema ljudima koji krše, jer ti koji krše, ugrožavaju i zdravstveni i ekonomski sistem”, naglašava pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

A od početka pandemije se prema onima koji ne poštuju mjere postupalo vrlo jasno i konkretno u Njemačkoj pa i u Aziji u kojoj se već 10 godina zbog teških i opasnih bolesti mjere i primjenjuju. Građanima se izriču iznimno
visoke novčane kazne. BiH i Hrvatska u službi su za sada samo kao savjetodavnog organa.

“To je dio tog sustava koji donosi mjere, ali se mjere ne primjenjuju i to je razlika između zrele demokratije i zrelog društva zrelih građana, koji shvataju da su mjere donesene da bi zaštitili a ne da bi nekog nepotrebno kontrolirali”, kaže Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu.

Prema podacima njemačke kompanije za obradu statističkih podataka “Statista”, navedeno je da je BiH među zemljama Evrope s najnižom stopom smrtnih slučajeva, ali isto tako je navedeno da smo od zemalja regije Zapadnog Balkana najgori. Interesantan je i podatak koji je objavljen na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, gdje nam je jasno rečeno da zdravstveni sistem u BiH nije spreman da drži pod kontrolom nekontrolisano širenje koronavirusa.

Virusolog Šukrija Zvizdić naglašava da Hrvatska iz dana u dan bilježi sve manji broj slučajeva, te da to može pripisati prvenstveno adekvatnoj kontroli propisanih mjera. Što to ipak nije slučaj u BiH. I zbog toga imamo svakodnevno visoke brojke, što zaraženih, što umrlih.

“Kad svi organi budu izvršavali naređenja kriznih štabova, mi ćemo doći u situaciju da se poslije određenog vremena smanji broj inficiranih i da on bude u broju adekvatnom kao što je u Hrvatskoj, sve do tada nećemo imati tu situaciju, nažalost vidim da organi nemaju želje za sprovođenjem te mjere”, ističe Zvizdić za BHRT.

A osim što nemamo želju niti adekvatne kontrole propisanih mjera, nemamo ni univerzalnu ujedinjenu politiku epidemioloških službi, a ne postoji ni ujedinjenost građana u BiH koji bi mjere koje su na snazi i poštovali. No, i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, kako tvrdi direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu, Ivan Đikić, imaju svojih grešaka. Ne testiramo dovoljno.

I možda je krajnje vrijeme da sa apela, savjetovanja i upozorenja pređemo na djela, u protivnom bi uskoro mogli doći u situaciju da se suočimo sa mnogo težom slikom nego što je sada. Želimo li to?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija