(VIDEO) U Krupi na Uni već peti dan nema struje. Stanje je otežavajuće, padavine

(VIDEO) U Krupi na Uni već peti dan nema struje. Stanje je otežavajuće, padavine


Mješani brojnih sela Krupe na Uni već peti dan su bez električne energije, javlja sa lica mjesta reporterka UNE.

Situacija je, dodaju mještani, teška.

Zbog loših vremenskih uslova i nemogućnosti grijanja i Osnovna škola “Branko Ćopić” iz pomenute opštine, obustavila je nastavu za 84 učenika.

Podsjećamo, električne energije nema zbog kvarova na elektro-mreži koje je prouzrokovao težak i vlažan snijeg.

Krovovi pod snijegom a koji u podgrmečkim selima, iznova pada

Mokar i težak snijeg uzrok je velike štete. Pod naponom nisu izdržali brojni dalekovodi. Ekipe su na terenu. Kvarovi se otklanjaju ali su brojna domaćinstva u mraku.

Osam mjesnih zajednica u opštini Krupa na Uni je bez električne energije. Ovo je zaseok Grabovac, Donji Petrovići u kojem živi samo 13 mještana. Jedan od njih je i Zdravko Latinović.

Struju kaže, s nestrpljenjem očekuje.

“Obećali su da će je danas biti. Dolazili su električari, obećali su da su blizu i da su liniju uspostavili”, kaže Latinović.

 

Na pitanje kako izdržava četiri dana bez električne energije, kaže:

“Nikako u krevet pa iz kreveta, kući hodam kao lud. Šta ćes, imam neke križaljke pa ispunjavam, prema svijeći. To mi je jedina razonoda”.

Krovovi pod snijegom a koji u podgrmečkim selima, iznova pada.

Mještani kažu, sitaucija je teška, i brinu da će potrajati.

“Četiri dana nemamo električne energije. Stanje je otežavajuće, padavine. Ljudi su na terenu rade na otklanjanju kvaorva. Kada će doći? Ne znamo”, isitče Radoslav Kondić mještanin Srednjeg Dubovika.

U Donjem Duboviku nalazi se i osnovna škola.

Zbog nemogućnosti grijanja i loših vremenskih uslova, Osnovna škola “Brnako Ćopić” zatvorila je svoja vrata za 84 učenika koja pohađaju ovu školu.

To je odluka resornog minsitarstva i koja je na snazi sve do trećeg marta.

U dijelu opštine Krupa na Uni, tokom dana uspostavljeno je napajanje električnom energijom, međutim, prema riječima načelnika opštine, u naredna dva dana, trebalo bi da bude uspostvljena i u ostatku opštine. Ono što je važno jeste da su putevi prhodni.

“Otežani su uslovi, naša škola ne radi. Čak je i Opština radila u posebnim uslovima. Ekipe su na terenu imamo čak pomoć iz Banjaluke, Mrkonjić Grada i Kotor Varoša. Oni nam pomažu ali tako je kako je”, rekao je Mladen Kljajić načelnik opštine Krupa na Uni.

I u rubnim dijelovima opštine Novi Grad, snijeg je nanio brojne probme. Skoro trećina opštine je bez struje, potvrdio je načelnik ove opštine Miroslav Drljača.

“U nedjelju ujutru smo imali situaciju da su sva tri važna dalekovoda iskočila. Trenutno imamo oko 85 trafostanica koje nisu pod naponom. Kada se završi taj dio posla, imamo još oko 50 prijavljenih kvarova na niskonaponskoj mreži. Posebno nam je zančajno da se ta struja što prije vrati, jer na tom području imamo veliki broj farmi. To su veliki proizvođači koji ne mogu niti pomusti niti održavati kvalitet mlijeka. Dakle, sve nam je problematično što se tiče nestanka struje”, pojašnjava Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad.

On apeluje da se što prije počne sa rekonstrukcijom dijela roga Rudice, a koji je, kako tvrdi, zaista kritičan.

Dijelovi elektromreže u ovom području, stari su preko pet decenija, slični scenariji viđeni su i ranije.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija