(VIDEO) Vlasnik potvrdio: Nakon požara na objektu firme Zaharex u Srebreniku radnici ostaju bez posla

Požar u firmi Zaharex u Srebreniku, koji je izbio sinoć iza 22 sata, ugašen je u ranim jutarnjim satima, a vatrena stihija u ovoj firmi prouzrokavala je milionsku štetu.

Prilikom gašenja požara, kako su rekli u MUP-u Tuzlanskog kantona, povrijeđena su dva vatrogasca, a u pitanju je trovanje ugljen-monoksidom. Nije bilo povrijeđenih civila.

Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik rečeno je Feni da je požar lokalizovan u potpunosti u 23 sata, a konačno gašenje je trajalo do jutarnjih sati, da bi u četiri sata bio ugašen. Vatrogasna jedinica je, kako je kazao glavni vatrogasac Asmir Suljić, još uvijek je na terenu i gasi ostatke požara.

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona navode da je trenutno u toku uviđaj.

– Sinoć u 20.40 policijskoj stanici se obratio građanin NN i rekao kako je u mjestu Špionica, na magistralnom putu M18, primijetio požar. Policijski službenici su izašli da urade uviđaj. Na lice mjesta su izašli PVJ Srebrenik, PVJ Tuzla i PVJ Brčko Distrikt. Uviđaj je počeo jutros, inspektori su izašli na teren – navodi operativni inspektor MUP-a TK Suad Ganić.

Farbika Zaharex u Srebreniku čiji su proizvodni pogoni potpuno uništeni u sinoćnjem požaru zapošljava 150 radnika, a njih 50 posto nažalost će ostati bez posla, potvrdio je vlasnik Zaim Hasanović.

“Uzrok izbijanja požara još uvijek nije poznat. Čekam da policija i tužilaštvo obave uviđaj i urade vještačenje kako bi se utvrdili svi detalji. Sedamdeset posto firme je uništeno, odnosno dijelovi u kojima se vršila proizvodnja namještaja i spužve. Ostala je samo zgrada uprave”, ističe Hasanović.

Od jutarnjih sati u krugu fabrike okupljaju se radnici koji u nevjerici posmatraju zgarište, odnosno mjesto na kojem su do jučer zarađivali platu. Nažalost, polovina njih sada će ostati bez posla.

“Naša firma zapošljava ukupno 150 radnika, ali sada ću nažalost polovinu njih morati otpustiti, jer su pogoni izgorjeli. Nadam se da će se u dogledno vrijeme steći uslovi za renoviranje fabrike i izgradnju potpuno uništenih dijelova”, dodao je Hasanović za Klix.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79