Vidović o slučaju “Respiratori”: Tužilaštvo pokušava s ovim povezati Sebiju Izetbegović

U Sudu BiH danas je nastavljeno ročište u predmetu “Respiratori”, a advokatica Vasvija Vidović koja zastupa premijera FBiH Fadila Novalića, izjavila je kako Tužilaštvo BiH odbrani nije dostavilo dokaze o kojima se danas govorilo.

Advokatica Vidović nakon današnjeg ročišta, dala je mišljenje i o svjedokinji koja se danas pojavila te je naglasila kako je svjedokinja govorila o potpuno nerelevantnim stvarima za sam proces.

“Ona je govorila o potpuno nerelevantnim stvarima. Čini se da Tužilaštvo pokušava dovesti u vezu čitav postupak sa Sebijom Izetbegović kroz pitanja svjedoku. Prema tome, nerelevantno svjedočenje, bar za sada”, rekla je advokatica.

Nakon toga, Vidović se osvrnula na dokaze koje je Tužilaštvo BiH iznijelo te je istakla kako okrivljeni imaju pravo da se pripreme za svoju odbranu što znači da je Tužilaštvo BiH moralo dostaviti odbrani sve dokaze unaprijed.

“Radi se o nelegitimnom vođenju postupka. Okrivljeni ima pravo da se pripremi za svoju odbranu što znači da je Tužilaštvo BiH dužno dostaviti sve dokaze unaprijed odbrani. Kao što vidite, na svaki mogući način Tužilaštvo ‘maskira’ o čemu se radi, navodeći dokument koji ne odgovara onome što se upotrebljava u sudnici. Uz to, upotrebljavaju se dokazi koje odbrana nije vidjela do suđenja. To nije fer suđenje, niti je sudska praksa. Zatečeni smo ovom situacijom, mi ćemo podnijeti pismenu žalbu uz prezentiranje dokumentacije iz koje će se vidjeti da nam nisu dostavljeni ti dokazi”, rekla je Vidović.

Također, Vidović je istakla kako dokazi moraju uvijek biti zakonito pribavljeni.

“Dokazi moraju biti zakonito pribavljeni. Oni su prezentirani svjedoku kada su nezakonito pribavljeni. To znači da se moraju isključiti iz sudskog predmeta, a iskaz svjedoka u vezi s tim u praksi mi nazivamo ‘plod trule voćke'”, naglasila je ona.

Vidović je istakla kako je odbrana tražila uvide u spis, ali da se u ovom slučaju radi o stotinama hiljada stranica.

Slučaj “Respiratori”: Svjedočila saradnica u Novalićevom kabinetu

“Da, naravno. Tužilaštvo je dužno odstaviti sve dokaze koje ima namjeru koristiti tokom postupka. Odbrana ima pravo tražiti uvid u spis što smo i tražili. Međutim, radi se o stotinama hiljada stranica koje u ovako kratkom periodu niko nije u stanju pregledati i analizirati. Suština je da smo mi vršili uvid u predmet, ali da do sada nismo naišli na ove dokaze”, istakla je Vidović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79