Foto: Fena
Vijeće ministara BiH: Razmatra se priliv migranata i sigurnosnu situaciju u privremenim centrima

Vijeće ministara BiH: Razmatra se priliv migranata i sigurnosnu situaciju u privremenim centrima


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će razmatrati informaciju o povećanom prilivu migranata i pogoršanju sigurnosne situacije u privremenim prihvatnim centrima.

Ovu informaciju je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH, a cilj je sagledati trenutnu situaciju i predložiti adekvatne mjere za rješavanje problema.

Pored toga, na sjednici će se razmatrati i izvještaj o radu Koordinacionog tijela, Ekspertskog tima i pravnog tima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, općina Dvor, Republika Hrvatska. Ovaj izvještaj je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a cilj je iznaći rješenja za ovaj dugogodišnji problem koji izaziva zabrinutost među građanima i ekološkim organizacijama.

Ministri će razmatrati i izvještaj o radu Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine za period juli – oktobar 2023. godine. Ovaj izvještaj će pružiti uvid u aktivnosti Komisije i pomoći u daljem planiranju i upravljanju granicama.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028. i Akcijskog plana za implementaciju strategije. Ova strategija ima za cilj unaprijediti borbu protiv korupcije u zemlji i osigurati transparentniji i odgovorniji rad institucija.

Informacija o aktivnostima Ministarstva sigurnosti BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke na osnovu Evropskog putnog lista za povratak (EU Laissez Passer) također će biti razmatrana. Ova aktivnost je važna za pravilno i humano upravljanje povratkom građana u BiH.

Također će biti razmatrani izvještaji o radu institucija Vijeća ministara BiH za 2023. godinu, informacija o učešću BiH u programu Evropske unije Kreativna Evropa 2023. godine, kao i informacija o izradi priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i inicijativa Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH, koja ima za cilj unaprijediti proces javnih nabavki i smanjiti mogućnosti za korupciju.

Današnja sjednica Vijeća ministara BiH obuhvata niz važnih tema koje se tiču sigurnosti, upravljanja otpadom, borbe protiv korupcije i povratka državljana, te će odluke donesene na ovoj sjednici imati značajan utjecaj na daljnji razvoj i stabilnost zemlje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija