Vijeće ministara odbilo proglasiti 11. juli za dan žalosti u Bosni i Hercegovini

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o inicijativi koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukan Helez. Činjenica da 11. juli neće biti dan žalosti na teritoriji cijele BiH je sramotna i skandalozna.

Može se pretpostaviti da su protiv toga bili ministriz RS-a piše Klix.

Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku kojom se 11. juli 2023. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79