Vikić je oslobođen, ali ko je počinio zločin u Velikom parku u Sarajevu? Za ovim licima traga bh. pravosuđe

Vikić je oslobođen, ali ko je počinio zločin u Velikom parku u Sarajevu? Za ovim licima traga bh. pravosuđe


Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću prvostepenu presudu legendarnom komandantu Draganu Vikiću u predmetu “Veliki park”

Osim komandanta Vikića, svih optužbi Tužilaštva BiH, oslobođeni su i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Oni su optuženi za zločine nad pripadnicima vojnika JNA-a u aprilu 199.godine.

Međutim, nakon podizanja optužnice, Tužilaštvo BiH je 2017.godine od Suda BiH zatražilo raspisivanje međunarodne crvene Interpolove potjernice za Nedžadom Herendom, pripadnikom zloglasne paravojne formacije “Ševe”, koji se sumnjiči za ubistva osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku.

Osim za Herendom, Sud BiH je, na zahtjev Tužilaštva, 20. marta 2017.godine raspisao potjernicu i za Edvinom Jusićem koji je, također uz Herenedu bio osumnjičen za ovaj zločin.

Jusić, Sarajlija s adresom prebivališta u Frankfurtu bivši je pripadnik MUP-a RBiH. Herenda živi u Holandiji, a Jusić u Njemačkoj.

Međutim, obje zemlje su 2018.godine odbili njihovo izručenje. Prvo Njemačka, a zatim i Nizozemska,

Jusić se u martu 2017. javio „Avazu“ tvrdeći da je spreman svjedočiti u Sudu BiH vezano uz zločine u Velikom parku, ali da Tužilaštvu BiH ne odgovara njegov iskaz.

S druge strane, Herenda je navodno pristao da bude izručen BiH, ali uz jasne garancije bh. institucija da će biti siguran u našoj zemlji. Međutim, očigledno je da mnogima nije bio u interesu njegov dolazak pred bh. pravosuđe i rješavanje političkih ubistava, a posebno otkrivanje nalogodavaca zločina koje su počinile „Ševe“.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija