Vinograd u Doboju: Grozdovi težili čak po kilogram

Vinograd u Doboju: Grozdovi težili čak po kilogram


Iako Doboj nije prepoznatljiv po vinogradarstvu, to ne znači da se ovdje ne pravi kvalitetno vino. Boško i Milka Nikolić iz Lipca kod Doboja imaju zasad vinograda na površini od oko 700 kvadratnih metara, pri čemu je oko 400 čokota gušće posađeno zbog lakše obrade.

Čuvajući tajnu za dobro vino, ne otkrivajući je, Boško ističe da je ljubav prema poslu glavni sastojak za proizvodnju zdrave kapljice. U njihovom vinogradu uzgajaju se sorte bijelog šardonea, meridijane, stolnu sortu Hambruga, te kod crnih sorti vranca i frankovke. Boško ističe da su frankovka i šardone sorte koje najbolje uspijevaju na njihovom podneblju.

Ovaj vinograd podignut je prije deceniju i po, a Boško navodi da nikada nije imao problema s navodnjavanjem zbog teške sionice koja zadržava vlagu. Osim dovoljno sunčanih dana i sistema za navodnjavanje, ključno je preventivno zaštititi lozu od bolesti, budući da je osjetljiva.

U pogledu prinosa za Agroklub, Nikolići pamte 2021. i 2022. godinu kao dobre, dok je prethodna godina podbacila. Boško ističe da sadašnja godina obećava dobar rod, s obzirom na povoljne vremenske uvjete.

Supruga Milka ističe da ljubav i želja za radom su ključni za uspjeh u ovom poslu, koji donosi velike obaveze, ali i veliku radost. Oni zajedno rade i degustiraju vino iz vlastite proizvodnje, a Milka ističe da je berba posebno draga jer okuplja prijatelje uz pjesmu i muziku do kasno u noć.

Iako Milka priznaje da se Boško više razumije u vina, ističe da je podrška i ljubav supruge ključna za uspjeh u ovom poslu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija