Više od 9.000 nesigurnih proizvoda povučeno s tržišta u BiH: Većina dolazi iz Kine

Više od 9.000 nesigurnih proizvoda povučeno s tržišta u BiH: Većina dolazi iz Kine


Prošle godine, s tržišta Bosne i Hercegovine povučeno je 9.202 komada nesigurnih proizvoda, od čega je 8.041 komad potpuno uništen.

Razlozi za povlačenje uključuju kemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara i ozljeda, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Najveći broj nesigurnih proizvoda dolazi iz Kine, čak 84 posto povučenih artikala potječe iz ove zemlje.

Među povučenim proizvodima našle su se dječje igračke poput bicikala, skateboarda i barbika, ali i kućanski aparati poput roštilja i kuhala za vodu.

Agencija za nadzor nad tržištem provodi proaktivni nadzor temeljen na godišnjem planu, kao i reaktivni nadzor na temelju pritužbi potrošača. U 2023. godini, obavljeno je 238 inspekcijskih kontrola u kojima je pregledano 197 modela proizvoda, od kojih 107 nije zadovoljilo sigurnosne uvjete. Kao rezultat, iz prometa je povučeno 8.828 komada nesigurnih proizvoda.

Također, poslovni subjekti su po nalogu inspekcije ili dobrovoljno uskladili 28.503 komada proizvoda s propisanim sigurnosnim zahtjevima. U sklopu reaktivnog nadzora, Agencija je pokrenula 19 slučajeva, a u 13 njih utvrđeno je prisustvo nesukladnih proizvoda, što je rezultiralo povlačenjem 374 komada.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” iz Prijedora, istaknula je važnost kontrole proizvoda na granici kako bi se spriječilo da nesigurni proizvodi dospiju na tržište. Posebno je naglasila potrebu za strožom kontrolom dječjih igračaka, koje često sadrže sitne dijelove i mogu predstavljati opasnost za djecu.

Integracija agencija iz zemalja bivše Jugoslavije mogla bi ubrzati proces otkrivanja nesigurnih proizvoda i spriječiti njihov ulazak na tržište, dodala je Marić. Također je naglasila da građani često nisu svjesni kada bi trebali prijaviti sumnjive proizvode Agenciji za nadzor nad tržištem.

Proaktivni i reaktivni nadzor tržišta nastavljeni su i ove godine, s posebnim fokusom na igračke, skateboarde, dječja kolica, laserske proizvode i roštilje na kruta goriva, istaknuli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija