Više od godinu dana nakon izbijanja afričke kuge svinja: Gdje je zakopano 40.000 svinja?

Više od godinu dana nakon izbijanja afričke kuge svinja: Gdje je zakopano 40.000 svinja?


U Semberiji, regiji koju je pogodila afrička kuga svinja, i dalje nije oformljeno niti jedno stočno groblje za neškodljivo uklanjanje životinjskog otpada. Virus ove zarazne bolesti, koji je devastirao farme i uzrokovao štetu od gotovo 25 miliona maraka, ostavio je ozbiljne posljedice.

Iako je resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske preduzela brojne mjere kako bi suzbili širenje bolesti, lokalne vlasti još uvijek nisu adekvatno odgovorile na izazov.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo, Negoslav Lukić, upozorava da su, uprkos brojnim apelima, lokalne vlasti u Bijeljini još uvijek propustile da formiraju stočna groblja.

To je od ključne važnosti za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti. Na sastanku u aprilu, zamolio sam gradonačelnika i njegove saradnike da Ministarstvu dostave informacije o lokacijama za zbrinjavanje životinjskih leševa, ali to još nisu učinili. Eutanazirane životinje su zakopavane na imanjima poljoprivrednika ili na zajedničkim lokacijama u selima, ali to nisu pravi groblja za životinje. Takve parcele moraju biti ograđene. Od 15 lokacija, samo su dvije zagrađene,” ističe Lukić za InfoBijeljinu.

Prema njegovim riječima, u Bijeljini postoji više od 15 klaonica koje se suočavaju s problemom odlaganja klaoničkog otpada.

„Ovaj problem moramo riješiti na cijelom području Republike Srpske, a naročito u Semberiji, gdje je eutanazirano i zakopano 40.000 svinja. Životinjski otpad, koji je potencijalno opasan, mora se uklanjati u skladu sa strukovnim preporukama kako bismo spriječili širenje zaraznih bolesti i očuvali stočni fond,“ naglašava Lukić.

Milenko Zupur, poznat kao Cico Globus i vlasnik farme u Bijeljini, naglašava da je situacija alarmantna.

„Uzgajivači s većim farmama često prave vlastita stočna groblja na svojim posjedima, ali ona često ne ispunjavaju osnovne veterinarske i sanitarne uslove. Manji uzgajivači često odlažu stočni otpad na divlje deponije, u vrećama i kutijama, što dovodi do zagađenja rijeka, jezera, pa čak i naseljenih područja,“ kaže Zupur.

Zupur kritikuje lokalnu vlast: „Ako ne možete asfaltirati puteve ili otvoriti novu autobusku stanicu, barem bi trebalo biti moguće organizirati stočna groblja u Semberiji!“


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija