Više od stotinu Banjalučana zatražilo promjenu imena ili prezimena tokom ove godine

Više od stotinu Banjalučana zatražilo promjenu imena ili prezimena tokom ove godine


U toku ove godine, 115 građana Banja Luke podnijelo je zahtjev za promjenom ličnog imena ili prezimena, od čega se pet zahtjeva odnosilo na kompletnu promjenu imena i prezimena, prema podacima Odjeljenja za opštu upravu.

Prema detaljnim podacima, tokom 2023. godine sprovedeno je 115 postupaka za promjenu ličnog imena, uključujući promjenu imena, prezimena ili kompletnog ličnog imena. Od toga, 12 postupaka odnosilo se samo na promjenu imena, pet na promjenu kompletnog ličnog imena (ime i prezime), dok se 98 postupaka odnosilo na promjenu prezimena.

Iz Gradske uprave ističu da su roditelji u devet slučajeva tražili promjenu prezimena za maloljetno dijete. Postupak promjene ličnog imena za maloljetno dijete može se sprovesti po sporazumnom zahtjevu oba roditelja ili na zahtjev jednog od roditelja, usvojitelja ili staratelja, uz saglasnost nadležnog organa starateljstva.

Dodatno, ističe se da, kada su u pitanju promjene ličnog imena za djecu stariju od deset godina, neophodna je i njihova saglasnost, koja se u pravilu daje pred službenikom na zapisnik.

Gradska uprava naglašava da je promjena ličnog imena pravo građanina i može se izvršiti isključivo pod uslovima propisanim Zakonom o ličnom imenu. Građani nisu obavezni navoditi razloge koji su bili odlučujući za promjenu ličnog imena.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija