Višković obećao: U 2025. prosječna plata 1.312 KM

Višković obećao: U 2025. prosječna plata 1.312 KM


Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da će se prosječna plata u narednom periodu nakon oporezivanja kretati u rasponu od 1.208 KM u 2023. do 1.312 KM u 2025. godini.

Kaže da se uprkos negativnim efektima pandemije, pozitivan trend rasta plata u Republici Srpskoj nastavio i u 2021. godini.

“Povećanje prosječnih plata nakon oporezivanja uslijedilo je kao rezultat izmjene seta zakona o platama u javnom sektoru, povećanja najniže plate, te odluke o utvrđivanju cijene rada, kao i drugih zakonskih i podzakonskih akata koji regulišu ovu oblast, a koji su doneseni kao još jedna u nizu mjera Vlade, kao i rast plata u privatnom sektoru”, rekao je Višković.

Višković je naveo da je prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) u 2021. godini iznosila 1.004 KM i u odnosu na 2020. godinu imala je nominalni rast od 4,9 odsto, a uz doprinos inflacije realni rast od 3,2 odsto.

Višković je dodao da je novonastala kriza tokom 2022. godine nametnula potrebu za dodatnim povećanjem plata u javnom i privatnom sektoru, te da su u nastojanju da se suzbiju posljedice inflatornih kretanja, plate zaposlenih u javnom sektoru u posljednjih godinu dana povećavane u tri navrata.

“Konkretne aktivnosti Vlade na rasterećenju privrede i podsticanju poslodavaca da povećaju primanja zaposlenih u realnom sektoru dovele su do izraženog rasta primanja i u ovom sektoru. Za period januar-septembar 2022. godine prosječna plata nakon oporezivanja iznosi 1.122 KM, što predstavlja nominalni rast od 12,9 odsto na godišnjem nivou. U narednom periodu plata nakon oporezivanja će se kretati u rasponu od 1.208 KM u 2023. do 1.312 KM u 2025. godini”, rekao je Višković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija