Višnja procvjetala na pragu novembra

Višnja procvjetala na pragu novembra


Uobičajne jesenje prizore zamijenili su neobični pejzaži voćnjaka širom Bosne i Hercegodine. Iako je lišće većinom opalo, neki građani su se iznenadili kada su primijetili nove pupoljke na granama voćaka. Behar usred jeseni postao je stvarnost, a ova neobična pojava rezultat je nagle promjene vremena koja je zahvatila region.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinović, istakao je da ova situacija i nije tako neobična s obzirom na klimatske promjene koje se dešavaju širom svijeta. Nagle promjene u vremenskim uslovima, uključujući povećane količine vlage i produženu vegetacijsku sezonu, doveli su do poremećaja u raznim voćnim sortama.

“Ovo se dešava kada imamo nagle promjene vremena. Bile su velike količine vlage, a vegetacija je trajala duže nego obično, što je uzrokovalo poremećaje na nekim voćnim sortama”, objasnio je Dojčinović.

Najviše su pogođene voćne sorte poput višnje, trešnje i jabuke. Ovi voćari suočavaju se s izazovima očuvanja zdravlja i produktivnosti svojih stabala. Behar u jesen može dovesti do poteškoća u oprašivanju i razvoju voća, što može rezultirati smanjenim prinosima ili manje kvalitetnim plodovima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija