Visoki predstavnik Schmidt: Ovo je moj posljednji poziv

Visoki predstavnik Schmidt: Ovo je moj posljednji poziv


Visoki predstavnik Christian Schmidt u izjavi za novinare istaknuo je određeni napredak postignut od strane nove vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno u pogledu usvojenih zakona. Naglasio je važnost fer i korektnih izbora te pozvao sve stranke da ojačaju integritet izbornog procesa kako bi se spriječio gubitak povjerenja građana u taj proces.

Schmidt je uputio poziv parlamentu da donese odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Istaknuo je da to nije miješanje u izborni proces nego ispunjavanje zahtjeva Europske unije, te je naglasio važnost izmjena koje podrazumijevaju prijedloge Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), ODIHR-a (Ured za demokratske institucije i ljudska prava) te GRECO-a (Skupina država za borbu protiv korupcije).

Visoki predstavnik posebno je naglasio da njegov zahtjev za izmjenama Izbornog zakona nije povezan s drugim pitanjima tog zakona, kao što je biranje članova Predsjedništva BiH. Istaknuo je da trenutno govorimo o integritetu izbora te da pravna osnova za nove tehnologije mora biti pripremljena.

Schmidt je naglasio da je cilj jačanje demokratije u BiH te da se očuva povjerenje birača u izborni proces. Ako ne dođe do rezultata u narednim sedmicama, naglasio je da će morati djelovati kao osoba s ovlastima u cilju ojačavanja integriteta izbora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija