Visoko grad parking papaka: “Sve dok je ovako, Visoko nikada neće biti grad turizma”

Nebrojeno mnogo puta do sada smo kroz naše tekstove koje ste imali priliku čitati na vašem omiljenom portalu, ukazivali na nesavjesnost brojnih visočkih vozača i problem vozila parkiranih na trotoarima širom našeg grada, no ni do danas nije pronađeno adekvatno rješenje kojim bi ovaj problem bio riješen!

MARKETING

Iako kao grad težimo da postanemo jedan od najposjećenijih turističkih centara u BiH, a i šire, te svakodnevno na visočkim ulicama viđamo sve veći broj turista, nažalost velika većina stanovnika Visokog i dalje nema niti malo saobraćajne kulture.

Foto: YT / Visoko.co.ba
Foto: YT / Visoko.co.ba

Naime, mnogi automobili prepreka su s kojom se građani, a i turisti svakodnevno suočavaju na pješačkim stazama, a posebno je ovaj dugogodišnji problem opasan i po zdravlje za mnoge učenike koji na putu od kuće do škole i obrnuto prolaze najopasniju pustolovinu.

Na adresu naše redakcije proteklih dana pristiglo je mnogo žalbi, kako samih naših sugrađana, pa tako i turista, koji su istakli da je prava sramota za Grad Visoko da se prilikom obilaska užeg gradskog jezgra, kao i sporednih ulica moraju konstantno brinuti hoće li stradati od udara vozila u kretnji jer su svi trotoari “zauzeti” nesavjesnim “parking papcima” iz Visokog.

Uređenjem naplate parking prostora u našem gradu broj vozila koja sudjeluju na ovakav nepropisan način, u saobraćaju kao tzv. mirujući saobraćaj povećao se diljem grada.

Foto: YT / Visoko.co.ba
Foto: YT / Visoko.co.ba

Naravno, policijski službenici (ne)rade svoj posao, pa samo ponekad zaista možemo vidjeti kako kažnjavaju ove nesavjesne vozače, ali samo na lokacijama koje su vidljive velikoj većini građana i toliko rijetko i neučinkovito da se ovakvi prekršaji ponavljaju iz dana u dan, pa je evidentno da dosadašnje kazne nisu efikasno djelovale na ove vozače koji svojim bahatim parkiranjem ugrožavaju sigurnost ljudi.

U svemu ovome postavlja se pitanje kako riješiti ovaj problem koji uveliko ugrožava pješake, koji kao sudionici u saobraćaju nemaju drugo rješenje nego da hodaju kolovozom, u nadi da neće biti žrtva jurnjave i brze vožnje koje smo svjedoci svakodnevno?

Foto: YT / Visoko.co.ba
Foto: YT / Visoko.co.ba

Nadamo se da će odgovorne osobe u Policijskoj stanici Visoko, napokon početi raditi na rješavanju ovoga problema na zakonski propisan način, jer ako želimo biti jedan od tri najposjećenija turistička mjesta u BiH, onda već sutra trebaju početi s rješavanjem ovoga osnovnog uvjeta za dolazak turista! – piše Visoko.co.ba


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79