Vlada Crne Gore podržava Rezoluciju, ali s predloženim amandmanima

Vlada Crne Gore podržava Rezoluciju, ali s predloženim amandmanima


Vlada Crne Gore je večeras, 11. maja, održala sjednicu na kojoj je donijela odluku da Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje pošalje predložene amandmane na rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Prema saznanjima portala Dan, na sjednici Vlade Crne Gore je potvrđeno da će predstavnik ove zemlje glasati za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali će također biti predložena dva amandmana.

Prvi amandman ističe “ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini”. Drugi amandman potvrđuje “nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama”.

Amandmani, kako su predstavljeni javnosti, ne odstupaju od stavova autora i kosponzora rezolucije, naglašavajući da rezolucija ne teži ukidanju entiteta, kolektivizaciji krivice za genocid ili slično.

Rezoluciju o genocidu u Srebrenici predlažu Bosna i Hercegovina, Njemačka i Ruanda, uz podršku brojnih kosponozora. Glasanje u Generalnoj skupštini UN-a se očekuje sredinom ili krajem maja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija